.

Watch

 
Почетна
Мисли о посту Штампај Е-пошта

 

 

Зато унесох пост и у душу своју, да је очистим од многих дрских вереника и као девојку спремим је за Тебе. И унесох пост у мој ум, да одагнам из њега маштања о светским стварима и разорим све ваздушне куле, сазидане од тих маштања. И унесох пост у срце своје, да бих њиме уморио све страсти и пристрасности светске. И наложих пост на језик свој, да се одучи од бескорисних прича и да уздржано говори само оне речи, које крче пут доласку Твоме. И ударих пост на бриге своје, да бих их све одувао испред себе као ветар што маглу одува. Да не стоје као мутна магла између мене и Тебе, и не враћају погледе моје ка свету. И пост унесе у душу моју смирење пред нествореним и створеним световима, и кротост према људима и стварима. И ули у мене храброст, за коју не знадох док бејах наоружан свим светским оружјем. (Св. Владика Николај)

 

 

За Свето Причешће, Света Црква је одредила како се треба припремити. Главно је – треба припремити срце, да се човек сједини са Господом. Пост је потребан за смирење самог тела, а када се тело смири, смири се и душа. (Старац Тадеј)

 

Пост не допушта памћење зла. (Св. Јефрем Сирин)

 

Онај који се не смири и не очисти срце од свих злих жеља, он онда узалуд пости. ( О. Тадеј)Токсини се налазе највише у месу. (О. Тадеј)Ко пост ограничава само на уздржање од хране, тај га више од других вређа. Постиш? Докажи ми то својим делима... Каква је корист од тога што не једемо живину и рибе, а браћу своју гриземо и једемо? (Св. Јован Златоуст)

 

 

Пост узноси молитву на небо. (Св. Јефрем Сирин)

 

Неки људи имају потпуно погрешан однос према вери, па тако и посту. Мисле: "Хајде да постим, па сам тако зарадио нешто код Бога..." Као да тргују с Богом. То је некакав магијски однос према вери, остаци прастаре вере која није заснована на љубави према Богу, него на правилима. Значи: ја ћу урадити то и то, а од Бога ћу добити то и то. А пост је у ствари једна шанса, није никакав строг закон. Неки људи се престраве кад у току поста случајно поједу нешто масно. То није грех. Пост је шанса за оне који желе да раде на себи да ојачају, како осећај заједништва јер се заједно са другима нечега одричу, тако и способност да нешто ураде за другога. Уосталом, кад човек пости, боље се осећа, лакше ради, не мисли само на себе, него брине и о другима... То су мале победе над собом, над природом. (Ђакон Ненад Илић)


Пости и моли се, и остварићеш велика дела. Сит човек није способан за велико дело. (Св. Јован Кронштатски)
 
 

Физички пост је утишавање гласа тела да би се чуо вапај душе. (О. Жарко Гавриловић)

 

 

Можда је у томе једноставан одговор како треба живети у дане Великог поста, а и не само за време поста. Живети и не сметати никоме, па чак ни једном капљицом не пореметити мир. Просто тихо, тихо горети у пламену доброте. (Архимандрит Владимир, Русија)

 

 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 

Најаве

Свети Стефан и Јелена Штиљановић - среда, 17.октобар: Света Литургија у 8:00
Недеља Светих Отаца Седмог васељенског сабора - недеља, 21.октобар: Света Литургија у 9:00 

Галерије

Sample image Саборна црква

Sample image Живот цркве - догађаји

  Деца у Саборној цркви

Патријарх Павле

Мошти у Саборној цркви

Обреди

Крштења

Венчања

  


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...