.

Watch

 
Почетна
О Благодатном огњу Штампај Е-пошта

 

БЛАГОДАТНИ ОГАЊ

 

Сваке године на Христовом гробу, пред православни Васкрс,

Благодатни огањ силази с неба и пали верницима свеће

 

Све се дешава на Велику суботу, управо на онај дан између голготског Распећа на Велики петак и Васкрса Сина Божијег у недељу. Дан који је Тело Господа, колико можемо знати, провело управо ту, у Гробу, у Ковуклији. Дан који је свет провео "без Бога", жртвено пострадалог на Крсту за разрешење грехова света. Тај дан је и једна од могућих символичких представа целокупне историје палог човечанства, јер означава трајање између богоубилачког (богоотпадничког) суноврата у таму и васркшње победе над победама: победе над смрћу и обнове богочовечанства.

 

Гроб Господњи је место у пећини где је лежало Тело Христово по погребу. Сада је то Ковуклија, капела Гроба Христовог унутар Васкрсењског храма у Јерусалиму. Сваке године, у суботу пред православни Васкрс, искључиво онај по "старом" календару, када служи православни првосвештеник, у Ковуклији, на Гробу Господњем, дешава се једно од највећих чуда које се онавља од давнина. Са неба силази Благодатни огањ, који чудесно пали свеће православном Патријарху, а потом и осталим верницима. Ово чудо, које атеисте оставља без објашњења, и данас изазива велику радозналост и интересовање у свету.

 

Екипе емисије "Светски курир", која се емитује на Каналу 5 Руске телевизије, јасним телевизијским снимком је разуверила многе који сумњају у знаменити силазак Благодатног огња. На Велику суботу, ходочасници, људи различитих националности и представници различитих цркава, долазе у Храм Гроба Господњег и чекају особит Божији благослов, силазак Благодатног огња. Још те вечери у пета, у храму су погашена сва кандила, врата Ковуклије запечаћена су. Око два часа послеподне, литија коју предводи Јерусалимски патријарх пристиже у Ковуклију. Патријарх се раздева, остаје само у стихару, и са 33 свеће у рукама, по броју Спаситељевих година проживљених на зем  љи, улази ка Гробу. Људи са усрдном молитвом ишчекују чудо. И наједном: светлост обасјава Ковуклију. Патријарх излази са упаљеним свећама. Свако тежи да о пламен тих свећа запали своју. За неколико минута читав се испуњава бело-плавичастим сјајем. Људи као да се купају у неопаливом оњу, који никога не пече. Сви се радују сишавшој благодати, осећају невидљиво присуство Исуса Христа.

 

Енглески часопис "Шепард" објавио је белешку коју је архимандрит Алексеј добио од архиђакона Стефана, свештенослужитеља при храму Васкрсења Христовог у Јерусалиму:

 

"Свети огањ је почео да се појављује у олтару Анђела, у великој већини случајева у облику лука над улазом у сам Гроб Господњи. Понекад је огањ хитао ка пећини и као да је тамо улазио час са једне, час са друге стране. Огањ има бело-плавичасту боју, као и у суботу уочи Васкрса, и појављивао се 20 пута".

 

Али, ево како је догађај пре пет година видела телевизијска екипа Трећег канала Руске телевизије: "Тога дана, када смо били крај Гроба Господњег, Патријарх се молио око један час. Видео сам плави бљесак у Ковуклији, а затим је он све јаче и јаче светлео. Пламен је мало палио, а потом разгоревајући букнуо; и, када је свети Патријарх почео да предаје запаљене свеће верницима, пламен се ширио по целом храму муњевитом брзином".

 

Да би се отклониле сумње у овај чудесни догађај, појава светог Огња се збива под строгим и ревносним надзором цивилних власти. Ево белешке о службеним мерама које се предузимају: "Све ватре у храму се гасе још претходног дана, на Велики петак, и храм остаје под контролом полиције. Просторија Гроба Господњег се темељито прегледа и затим се улаз у њу запечаћује. Самог патријарха прегледају од главе до пете, како би утврдили нема ли нечег запаљивог. Тек после тога скидају печат са улаза у Гроб Господњи и пуштају патријарха у њега ради добијања Благодатног огња. Кроз неко време, после усрдне молитве, добивши Благодатни огањ, патријарх пали свежњеве свећа, излази и предаје Огањ присутнима у храму, и сав се храм озарује морем Огња". Овај Благодатни огањ током првих минута апсолутно не пали и не пече. Тек после постаје уобичајени, стихијски, материјални.

 

О Благодатном огњу писали су још Свети Григорије Ниски (4. век) и Свети Јован Дамаскин (8. век), црквени историчар Јевсевије (4. век). Трифон Коробјеников и Јуриј Георгиј Греков, московски ходочасници из 16. века, бележе да су међу присутним хришћанима на Велику суботу у Храму Гроба Господњег баш овим редом: Грци, Сиријци, Срби, Ивери (Грузини), аријанци, воложи...

 

Из описа бројних ходочасника дознајемо да су православни првосвештеници који добијају Благодатни огањ људи високе духовности, који сами представљају узор благочестивости. У успоменама Варваре Брин де-Сент Иполит, ходочаснице из 19. века, она описује како је после појаве овог чуда на Велику суботу 1859. године, посетила Митрополита Мелетија из Патре, који је те године примао Благодатни огањ.

 

"Био је веома омршао и убледео, али је израз његовог лица зато био пријатнији и одликовао се необичним спокојем. Посматрао ме пажљиво и продорно и, погађајући моју потпуну убеђеност у знамење Божије благодати, рекао: 'Овога пута благодат је већ била сишла на Гроб Спаситељев када сам ушао у Ковуклију; јасно је: ви сте се сви тако усрдно молили да је Бог услишио ваше молитве. Дешавало се да се дуго молим са сузама, а да Огањ не силази с небеса до два часа. Овога пута сам га угледао чим су се за мном затворила врата. ... Кад сам изашао, био сам као слеп, ништа нисам видео, одговорио је, и да ме нису придржали, пао бих!' То се могло и приметити: очи као да му нису гледале ка споља, мада су биле отворене".


A. Богдановић

 

 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 

Најаве

Ђурђиц - петак, 16.новембар: Освећење жита и славских колача: од 7:00 
Преподобномученици Галактион и Епистима - недеља, 18.новембар: Света Литургија у 9:00
Аранђеловдан - храмовна Слава Саборне цркве - среда, 21.новембар: Света архијерејска Литургија у 8:45
Свети Нектарије Егински Чудотворац - четвртак, 22.новембар: Света Литургија у 8:00

Галерије

Sample image Саборна црква

Sample image Живот цркве - догађаји

  Деца у Саборној цркви

Патријарх Павле

Мошти у Саборној цркви

Обреди

Крштења

Венчања

  


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...