.

Watch

 
Почетна arrow О храму arrow Зидно сликарство
Зидно сликарство Штампај Е-пошта
 
ImageЗидно сликарство Саборне цркве показује слободније романтичарско изражавање, посебно у колориту и зналачком коришћењу ефеката светло-тамно, како у наглашавању драматике самих призора, тако и у композиционом повезивању великог броја фигура у одређене скупине. Аврамовић је у Саборној цркви извео укупно двадесет и две зидне композиције рађене уљем на добро припремљеној подлози. Површина свих осликаних зидова и сводова укупно износи преко 628 метара квадратних.

Композиције у олтарском простору распоређене су у више зона. У доњој зони у проскомидији насликан је Господ Исус Христос са прободеним ребром; испод средњег олтарског прозора представљен је Господ Исус Христос као велики Архијереј на престолу. Изнад три олтарска прозора налазе се следеће композиције: у средњој је представљена Тајна вечера, у левој (северној) Мелхиседек, праотац Аврам, а у десној (јужној) рукоположење седам ђакона (смештена управо изнад ђаконикона). У горњем делу је површина конхе помоћу лукова подељена у три сектора: у средњем је насликана Христова молитва у Гетсиманском врту, у левом (северном) жртва Нојева, у десном (јужном) жртва Аврамова. 

На сводовима наоса насликан је Мојсије који прима таблицу са десет Божијих заповести, а у приземљу на своду припрате сусрет Марије и Јелисавете. На зидовима наоса у лунетама изнад прозора насликано је укупно осам композиција (по четири на сваком зиду). На северном зиду насликане су следеће композиције (посматране од истока ка западу): Васкрсавање удовичиног сина, Удовичина лепта, Истеривање трговаца из храма и Пакао. У лунеатама на јужном зиду налазе се: Осјазаније Томино, Подајте цару царево а Богу Божије, Саулов пад и Господ Исус Христос са мудрим и лудим девојкама.


У лето 1899. године извршено је осликавање доње зоне зидова у олтарском простору. Овај посао поверен је живописцу Анастасу Стефановићу. Према сачуваној архивској грађи, Стефановић је у олтарском простору Саборне цркве урадио следеће сликарске послове: чишћење, односно једну врсту рестаурације двеју Аврамовићевих зидних композиција (Исус Христос са прободеним ребром и Исус Христос као велики Архијереј на престолу), а и насликао 21 стојећу фигуру светитеља готово у природној величини. 
 
 Image
 
 
Од северних двери иконостаса према проскомидији, у средишњој ниши, налазе се фигуре светитеља. Са леве стране су три српске светитељке: Света преподобна мати Ангелина деспотица српска, Света мученица царица Милица и Света мученица Милева (Оливера). Са десне стране су: Свети мученик кнез Лазар и Свети мученик цар Урош. Са десне стране од централне нише налазе се Света три Јерарха (Св. Василије Велики, Св. Јован Златоуст, и Св. Григорије Богослов), а даље према ђаконикону: Свети апостол Андреј, Свети словенски апостоли Методије и Кирило, Свети Сава и Свети Симеон Мироточиви.

Са леве стране ђаконикона насликана је већа композиција са пет српских светитеља и владара окупљених око мањег престола: Св. Краљ Милутин, Св. Јован Владимир, Св. Јоаникије први патријарх српски (у средини са Јеванђељем у рукама), Св. Стефан Првовенчани и Св. Стефан Дечански.

Познато је да је 1902. године Стефановић радио за Саборну цркву велику икону Св. Саве (рађена уљем на дрвету), која је украсила прочеље гробнице митрополита Михаила. У ђаконикону (где се налази једна зазидана ниша) насликане су фигуре српских светих жена: Св. мученице Јелене, Св. мученице Анастасије и Св. преподобне царице Маре. 
 
 
ImageКада је реч о сликарским делима која Саборну цркву украшавају споља, треба истаћи три иконе великих димезија које се налазе на западној фасади. Настале су вероватно око 1885-86. године. У средишњем делу насликана је икона Свете Тројице, са северне стране Свети Арханђел Михаило, а са јужне Свети Арханђел Гаврило. Ова дела би се могла приписати познатом сликару, члану Српског ученог друштва, Николи Марковићу. У новије време, тачније 1961. године, сликар Живко Стојисављевић израдио је нацрте за витраже којима су украшени прозори Саборне цркве. На средишњем апсидном прозору у олтару првобитно је била представљена стојећа фигура Господа Исуса Христа на облацима, окруженог херувимима и анђелима, али због великих оштећења, на захтев Управе Саборне цркве, сликар-конзерватор Душан Мартиновић је 1995. године насликао Вазнесење Христово. На северном апсидном прозору представљена је стојећа фигура Богородице, а на јужном апсидном прозору Св. Арханђел Михаило.


Четири прозора на северном зиду наоса украшена су следећим композицијама: певнички правоугаони прозор са два поља има представе јеванђелиста: у горњем пољу Св. јеванђелист Лука, а у доњем Св. јеванђелист Јован.

На истом зиду, идући према западу на престона три прозора: Св. Јован крститељ, Св. Никола, и Св. великомученик Георгије. На јужном зиду су следеће композиције: на певничком прозору са два поља са представама јеванђелиста Св. Матеја и Св. Марка; на остала три прозора идући према западу: Свети Сава, Свети Симеон Мироточиви и Свети Василије Велики.

 

 
 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...