.

Watch

 
Почетна arrow О храму arrow Иконостас
Иконостас Штампај Е-пошта
 
Израду нацрта за иконостас Саборне цркве београдска црквена општина поверила је познатом вајару Димитрију Петровићу. Он је израдио нацрт, а општина је његов рад примила 1841. године. Петровић је радио у Бечу, где је овај рад и излагао;чему је похвално писала бечка и пештанска штампа, 1842. године. Висина иконостаса до крста износи 46, а ширина 48 стопа (око 14 метара). Рађен је у раскошној дрворезбарској декорацији са позлатом. На њему је извршена подела у три главне зоне, спроведена наглашавањем архитектурне сокле и два широка профилисана венца постављена између доње, средње и горње зоне. Вертикално рашчлањивање извршено је помоћу витких коринтских стубова и бочних пиластара на класицистички обликованим постаментима. Позлаћена дуборезна декорација је распоређена на одређеним архитектонским елементима: на дверима изнад оквира икона, на бочним архиволтима и уз овале горње зоне. То су стилизовани биљни мотиви, испреплетане лозице, витице, гирланди, местимично постављеног листа акантуса и розета. По свему судећи, Димитрије Петровић није до краја завршио посао око унутрашњег опремања Саборне цркве.
 
 
 
Певнице, проповедаоницу и тронове израдио је, према раније усвојеним нацртима Димитрија Петровића, искусни мајстор Георгије Давић. Концепту Петровића оствареном на иконостасу он се највише приближио када је радио на декорисању проповедаонице.
 
 
ImageИзрада икона и зидних слика поверена је младом српском сликару, тек свршеном ђаку бечке академије, Димитрију Аврамовићу. Аврамовић је на осликавању Саборне цркве радио у периоду од 1841. до 1845. године. Том приликом урађене су 22 композиције зидних слика, 30 икона на иконостасу, 3 иконе на троновима, 2 иконе на певницама, 3 иконе на проповедаоници, 7 икона на дарохранилници и 6 икона на рипидама. 
 
 
 
 
Image  Image 
 
 
 
ImageНа царским дверима, у два овала, насликане су  Благовести, а изнад њих Полагање Христа у гроб.
На северним дверима је композиција у овалу: Товија помазује очи свога оца, а изнад њих Св. апостол Павле надахњује Св. Јована Златоуста.
На јужним дверима је, такође у овалу, композиција Анђео се јавља Захарији, а изнад њих Св. Никола враћа вид Св. краљу Стефану Дечанском. 
 
Четири престоне иконе су: Св. арханђел Михаило, Богородица са Христом, Господ Исус Христос и Св. Јован Крститељ.
 
 
 Image Image Image Image 
 
 
Зона празничних икона састоји се од великих композиција које су распоређене од севера ка југу: Ваведење Пресвете Богородице, Рођење Христово, Сретење, Васкрсење, Крштење, Преображење и Вазнесење.
 
 
ImageImage
 
 
 ImageImage  
 
 
У горњем делу иконостаса, у шест овалних медаљона насликано је шест стојећих фигура пророка, по три на свакој страни: Мојсије, Илија, Исаија, Јеремија, Језекија и Данило.

На врху иконостаса налази се сликано Распеће и два овална медаљона са стојећим фигурама: Богородица (лево) и Св. Јован Богослов (десно).

Изнад певница у овалима насликани су Св. Јован Дамаскин (северна) и цар Давид (јужна). На проповедаоници у средини налази се композиција Проповед Св. апостола Павла у Атини. У бочним просторима је по једна стајаћа фигура непознатих архијереја.

На троновима изнад архијерејског насликана је стајаћа фигура Св. Саве, на средишњем трону фигура непознатог српског владара, можда Св. краља Стефана Дечанског, а на трећем трону Богородица са малим Христом на рукама.

На дрвеној дарохранилници, која стоји на часној трпези, насликани су са обе стране Распеће Христово, по две фигуре Богородице и Св. Јована Богослова, затим попрсје Господа Исуса Христа, Господ Исус Христос благосиља дарове и лежећа фигура малог Христа (Исус Христос као Агнец Божији).

На шест рипида, односно једном дрвеном процесијском крсту (са насликаним распећем са обе стране) и пет округлих дрвених медаљона, насликано је укупно дванаест композиција. У медаљонима су насликани у паровима:

Рођење Богородице - Успење Богородице
Рођење Христово - Обрезање Христово
Крштење Христово - Улазак у Јерусалим (Цвети)
Св. Никола и Св. Андреј Првозвани - Св. апостол Петар и Павле
Св. Сава и Св. Симеон Мироточиви - Св. Ђорђе и Св. Димитрије

 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 

Најаве

Свети Стефан и Јелена Штиљановић - среда, 17.октобар: Света Литургија у 8:00
Недеља Светих Отаца Седмог васељенског сабора - недеља, 21.октобар: Света Литургија у 9:00 

Галерије

Sample image Саборна црква

Sample image Живот цркве - догађаји

  Деца у Саборној цркви

Патријарх Павле

Мошти у Саборној цркви

Обреди

Крштења

Венчања

  


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...