.

Watch

 
Почетна arrow О храму arrow Архитектура
Архитектура Штампај Е-пошта
 
Монументална по свом облику и конструктивном склопу, спада међу највеће црквене грађевине подигнуте у Кнежевини Србији. Саборна Црква има облик издужене правоугаоне основе са припратом и високим звоником на западном делу и пространим наосом и полукружном олтарском апсидом на источној страни. Габаритне размере цркве су дужине 45 метара и ширине 19,6 метара. У погледу конструкције у њој се разликују три целине:
 
 
 
 
Image 
 
 
 
 
  • Зидана припрата
(дужине 10 метара и ширине 19,6 метара) испод које је крипта, са склопом масовних зидова, стубаца и сводова, на које се ослања конструкција звоника.
 
 
  • Наос
 (дужина 27 метара и ширина 19,6 метара) који чине четири компартимента са системом носећих лукова између којих су разапети бачвасти сводови са обимним зидовима.
 
 
  • Олтарски простор
 са полукружном апсидом, чији је спољни радијус 9 метара.
 
 
 
 
Image 
 
 
 
 
Сводну комструкцију Наоса чини систем лукова полукружног облика ојачаних затегама. Места ослањања лукова на зидовима са спољашње стране ојачана су пиластрима. Сводна конструкција изнад наоса има четири главна лука, док је пети лук на самом почетку наоса укључен у конструктивни склоп припрате. Између лукова се простиру четири свода. У погледу стилских вредности Саборна црква представља изузетно значајан споменик црквене архитектуре. Њено основно градитељско решење је остварено применом симбиозе елемената два стилска правца: касног барока и класицизма. Концепција унутрашњег распореда простора, облик основе и каракеристичан завршетак горњег дела звоника преузети су из барокног наслеђа црквене архитектуре која је негована на подручју Карловачке митрополије.
 
 
 
 
 Image
 
 
 
 
Архитектонско-декоративни систем фасада и архитектонских елемената на унутрашњим површинама зидова, као и архитектонска опрема целокупног ентеријера, укључујући иконостас, певнице, тронове и сликарске декорације у стилу класицизма. Зидови цркве су зидани опеком са кречним малтером. Садашња фасадна обрада у вештачком камену настала је у другој деценији 20. века, када су рађене и неке измене у кровној конструкцији. Кровна конструкција је знатно плића а висина крова је смањена за 4 метра.Површина наоса Саборне цркве износи око 252 квадратна метра, а прима између 650 до 850 верника.
 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 

Најаве

Свети Стефан и Јелена Штиљановић - среда, 17.октобар: Света Литургија у 8:00
Недеља Светих Отаца Седмог васељенског сабора - недеља, 21.октобар: Света Литургија у 9:00 

Галерије

Sample image Саборна црква

Sample image Живот цркве - догађаји

  Деца у Саборној цркви

Патријарх Павле

Мошти у Саборној цркви

Обреди

Крштења

Венчања

  


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...