.

Watch

 
Почетна arrow О храму arrow Гробови
Гробови Штампај Е-пошта

Уз јужни вид цркве, уз саму припрату налази се гробница кнеза Милоша (1780-1860). После абдикације у корист старијег сина Милана, 1839. године, кнез Милош је напустио Србију и отишао у Влашку, где је живео на свом имању. Одлуком Сетандрејске Скупштине од 1858. године, кнез Милош је враћен на кнежевски престо и по доласку у Београд живео је углавном у свом конаку на Топчидеру где је и умро 14. септембра 1860. године. Сахрањен је у Саборној цркви.

У гробници кнеза Милоша сахрањен је и његов син Михаило Обреновић (1823-1868). После убиства у Кошутњаку, 29. маја 1868. године, његово тело пренето је у Саборну цркву и положено у очеву гробницу. Надгробни споменик кнезу Михаилу, који се састоји од постоља, саркофага и бронзане статуе Светог арханђела Михаила, подигла је кнегиња Јулија.

 

 

 

Гробница Обреновића 

 

Гробница Митрополита Михаила (1826-1898) налази се уз северни зид, цркве преко пута гробнице кнеза Милоша и Михајла Обреновића. Митрополит Михаило спада међу најзнаменитије поглаваре Српске Православне Цркве, а за његово време, 1879. године, Српска црква је добила аутокефалност. Споменик на гробу митрополита Михаила израдио је београдски каменорезац Никола Лукачек по пројекту архитекте Милорада Рувидића. Освећење споменика обавио је 21. августа 1902. године митрополит Инокентије. 

 

Гробница Митрополита Инокентија (1898-1905) налази се уз северни зид припрате. Инокентије (Павловић) рођен је 1840. године у Шапцу, где је и стекао основно образовање, завршивши основну школу и четири разреда гимназије. Богословију је почео да учи у Београду, а даље богословско образовање наставио је у Кијеву, где је завршио Семинарију и Духовну академију. По повратку у Отаџбину, рукоположен је за свештеника у Крагујевцу, а радио је и као профессор гимназије. Извесно време обављао је дужност ректора Београдске богословије, а дуго година био је и дворски свештеник. Замонашио се 1892. године, а две године касније изабран је за епископа нишког. За митрополита Србије изабран је 1898. године, по смрти Митрополита Михаила. 

Гробница  патријарха Гаврила (1938-1950) налази се уз јужни зид припрате, десно од надгобног споменика кнеза Михајла. Гаврило Дожић рођен је 1881. године у Врујцима, Доња Морача и замонашио се 1900. године. За Митрополита рашко-призренског изабран је 1911. године, а за пећког 1913. године. За Митрополита црногорско-приморског изабран је 1920. године, а за Патријарха српског 1938. године. У лето 1944. године, интерниран је у злогласни немачки логор Дахау, заједно са Св. владиком Николајем Велимировићем. У Отаџбину се вратио 1946. године и преузео управљање Српском црквом. Упокојио се 1950. године у Београду.  

Гробница  Патријарха Викентија (1950-1958) налази се на северном зиду припрате лево од гробнице Митрополита Михаила. Викентије (Проданов) је стекао основно образовање у Новом Саду, а Богословију у Сремским Карловцима. Философски факултет завршио је у Београду и био је постављен за секретара Светог Архијерејског Синода СПЦ. Изабран је за викарног епископа сремско-карловачког, а затим је био епископ злетовско-струмички и администратор охридско- битољски, жички и сремски. За патријарха је изабран 1950. године. 


Гробови Вука Стефановића Караџића и Доситеја Обрадовића налазе се споља, у црквеној порти. Испред главног портала са леве стране је гроб Вука Караџића, а са десне стране Доситеја Обрадовића.

 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 

Најаве

Свети Стефан и Јелена Штиљановић - среда, 17.октобар: Света Литургија у 8:00
Недеља Светих Отаца Седмог васељенског сабора - недеља, 21.октобар: Света Литургија у 9:00 

Галерије

Sample image Саборна црква

Sample image Живот цркве - догађаји

  Деца у Саборној цркви

Патријарх Павле

Мошти у Саборној цркви

Обреди

Крштења

Венчања

  


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...