.

Watch

 
Почетна arrow Историјска читанка arrow Молебани, парастоси, јубилеји
Молебани, парастоси, јубилеји Штампај Е-пошта

 

Молебан српским Светитељима

 

 

Кад су пренесене мошти српских Светитеља: Цара Лазара, Цара Уроша и књаза Стефана  Штиљановића у Саборну цркву, написана је служба, односно молебан тим светитељима, који је заправо извод из служби тих Светитеља у "Србљаку". Сваког уторка поподне служен је молебан уз учешће београдских хорова и обавезне проповеди београдских и избегличких свештеника. После сваког молебана, најпре су Архијереји, а затим и свештенство, приступали кивотима, уз метанију и целивање.

 

Лета Господњег 1943, 14. априла, на годишњицу преноса Светитеља, служен је свечани молебан. Чинодејствовао је Митрополит Јосиф, уз садејство дванаест свештеника и једног протођакона.

 

Након ослобођења Београда, октобра 1944. године, престало је служење молебана све до 1960. године. Тада је, по жељи Патријарха Германа обновљено служење молебана српским Светитељима, почев од уторка, 15. септембра. Проповед о заслугама српских Светитеља је одржао Патријарх Герман. Од тада се непрекидно служи молебан сваког уторка у 17:00.

 

 

Шест стотина година од Прогласа

Српске Патријаршије

 

На Сабору у Скопљу, о Цветима 1346. године, Српска црква подигнута је на степен Патријаршије. Лета Господњег 1946. навршило се 600 година од тог историјског тренутка за Срску цркву и српски народ. Ова јубиларна година обележена је специјалним издањем Гласника, који је сав посвећен прогласу Српске Патријаршије и догађајима везаним за њега. Митрополит Јосиф наложио је да се тим поводом одржи предавање у Саборној цркви 15. септембра, уочи дана Св. Јоаникија, првог Патријарха српског. Предавање је одржао тадашњи старешина цркве, прота Душан Васић.

 

 

Сто година од превода Новог Завета

 

Лета Господњег 1947. навршило се сто година од превода Новог Завета на српски језик. Тим поводом, 15. септембра је, после Св. Литургије, одржан свечани помен на Вуковом гробу у порти Саборне цркве, а старешина је присутнима одржао говор. Назив Вуковог превода Новог Завета на српски језик гласио је: "Нови Завјет Господа нашега Исуса Христа". По речима Ђуре Даничића, овај превод био је круна Вуковог књижевног делања. Исте године обележена је и педесета годишњица почивања Вука Стефановића Караџића под окриљем Саборне цркве.

 

 

Обележавање 50. годишњице Кумановске битке

 

Лета Господњег 1962. навршило се 50 година од славне битке на Куманову. У Саборној цркви је 28. октобра служена свечана Архијерејска заупокојена Литургија. Служио је викарни епископ Сава, уз саслуживање свештенства. Након Литургије служен је парастос нашим јунацима изгинулим на Куманову, 24. октобра 1912. године. Пред "Вјечнаја памјат" говор је одржао прота Милан Смиљанић, и сам некада учесник ове битке. Прота је у свом говору евоцирао успомене на ову битку, дирљиво и остављајући снажан утисак на присутне. На Св. Литургији и парастосу певао је хор Првог београдског певачког друштва. Народа је било толико много да нису сви могли да стану у цркву, већ их је пуно било и у порти. Након парастоса су Преосвећени Сава и служашче свештенство у канцеларијама Саборне цркве послужени погачом и чашицом ракије за покој душа наших изгинулих јунака. Његова Светост Патријарх српски Герман је у то време био у посети Румунској православној цркви.

 

 

Хиљадугодишњица Св. Горе

 

Година 1963. била је посвећена прослави хиљаду година Св. Горе, која се прославља у читавој православној васељени. У Саборној цркви је тим поводом Св. Архијерејску Литургију служио Његова Светост Патријарх српски Герман, са 10 протојереја и ђакона, на дан Преноса моштију Св. Саве.

 

 

1100 година крштења Словена

 

Значајна 863. година, када су словенски апостоли Св. Кирило и Методије кренули међу моравске Словене ради проповедања Јеванђеља на говорном словенском језику и даривали му словенско писмо, слави се не само међу словенским народима, већи и међу осталим хришћанским народима. На дан Светих равноапостолних Кирила и Методија, 24. маја 1963. године, у Саборној цркви је свечану Архијерејску Литургију служио викарни епископ Његове Светости епископ Сава, у присуству Патријарха Германа. Увече је одржана академија у новосазиданој сали Патријаршије. На академији је певао хор Београдских мадригалиста, под уметничким руковођењем Димитрија Стефановића.

 

 

150 година рођења Његоша

 

У недељу, 3. новембра 1963. године, обележена је у Саборној цркви сто педесета годишњица рођења Митрополита Петра II Петровића Његоша, свечаним парастосом који је служио Њ.Св. Патријарх српски Герман са свештенством, одмах након Св. Литургије.

 

 

Стогодишњица смрти Вука Караџића

 

Лета Господњег 1964. обележена је у нашој земљи стогодишњица смрти Вука Стефановића Караџића. У Саборној цркви је 9. фебруара, након Св. Литургије, служен свечани парастос Вуку, а служио је Патријарх Герман са свештенством и певањем Првог београдског певачког друштва. На крају је у порти цркве, на Вуковом гробу одржан помен.

 

 

Парастос Митрополиту Петру Јовановићу

 

У недељу, 11. октобра 1964. године, служен је у Саборној цркви свечани парастос блаженопочившем Митрополиту београдском Петру Јовановићу, поводом стогодишњице његове смрти. Парастос је служен одмах након Св. Литургије, тако да му је присуствовало и много народа. Служио је Патријарх Герман, уз саслуживање свештенства и певање Првог београдског певачког друштва. О животу и раду Митрополита Петра одржао је предавање ректор Богословије Св. Саве др Душан Кашић. За време Митрополита Петра била је сазидана Саборна црква у Београду.

 

 

50 година Церске битке

 

Лета Господњег 1964. навршило се 50 година од чувене Церске битке и победе над Аустријом. У Саборној цркви је, 25. октобра, свечани парастос служио Патријарх Герман, уз одговарање Катедралног октета. Парастос је приредила 46. класа питомаца Војне академије, у част својим погинулим друговима у Церској бици. Педесет година раније, ти питомци су из школски клупа са песмом отишли на бојно поље. У недељу, 15. новембра, ђаци школе "1300 каплара" приредили су парастос у Саборној цркви истим поводом, а служио је такође Патријарх Герман, уз саслуживање свештенства и одговарање Првог београдског певачког друштва.

 

 

50 година смрти Мокрањца

 

Током целе 1964. године код нас је обележавана педесетогодишњица смрти нашег највећег композитора, Стевана Стојановића Мокрањца. Отворена је његова спомен-кућа, музеј, у Неготину. Хор Саборне цркве, Прво београдско певачко друштво, чији је Мокрањац био диригент 30 година, као и стипендиста, такође је организовало свечаности поводом овог великог јубилеја, ангажујући и остале црквене хорове у Београду, спремивши програм, који је изведен у Саборној цркви, 27. децембра. Након Св. Литургије одржан је свечани парастос Мокрањцу, пред пуним храмом. Парастос је одржао Патријарх Герман, уз саслуживање свештенства. Певали су уједињени црквени хорови.

 

 

50 година Албанске голготе

 

Св. Архијерејски Синод донео је одлуку 1. октобра 1965. године да се 5. децембра исте године одржи свечани парастос жртвама Албанске голготе, Крфа и Вида. На основу те одлуке, Патријарх Герман је наложио да се тог дана у свим храмовима Архиепископије служи парастос, а у Београду само у Саборној цркви. Свечану Архијерејску Литургију у Саборној цркви служио је Патријарх Герман, са епископима Јованом нишким и Јованом шабачко-ваљевским, и свештенством, а уз певање Првог београдског певачког друштва. Затим су сви служашчи одржали парастос палима за веру и отачаство.

 

 

Прослава 50. годишњице пробоја Солунског фронта

 

У недељу, 15. септембра 1968. године, служена је у Саборној цркви свечана заупокојена Архијерејска Литургија, коју су служили Патријарх Герман и Митрополит црногорско-приморски Данило, уз саслуживање свештенства. Након тога, служен је свечани парастос изгинулим српским ратницима на Солунском фронту, а певао је пун састав хора Првог београдског певачког друштва. Црква и порта биле су сасвим испуњене народом, око 3000 душа. Присутна је била и група официра са својом заставом. Црква је била озвучена, па се проповед старешине Саборне цркве, проте Душана Васића, чула по целом крају. При изласку из цркве, народ је френетичним аплаузом поздравио Патријарха Германа.

 

 

Прослава 50. годишњице Српске Патријаршије

 

Прослава 50. годишњице васпостављања Српске Патријаршије (1920–1970) почела је 13. септембра 1970. године у Београду и настављена у Сремским Карловцима, 15. септембра. Св. Литургију је 13. септембра служио у Саборној цркви Њ.Св.Патријарх Герман, уз саслужење Митрополита црногорског Данила, епископа славонског Емилијана и свештенства. Присуствовао је и велики број монаха и мирјана.

 

 

Патријарх Герман прославио свој 15-годишњи јубилеј

 

16. септембра 1973. године, Његова Светост Патријарх Герман је прославио петнаест година од устоличења за Патријарха српског. Прослава је почела Св. Литургијом у Саборној цркви, коју је служио лично Патријарх Герман, уз саслуживање великог броја свештенства. Након тога, Патријарх је изашао у свој патријарашки сто, а старешина Саборног храма, протојереј-ставрофор Душан Васић се обратио са амвона присутном народу пригодном беседом. Протојереји су Патријарху Герману предали ново архијерејско одједаније – дар београдског свештенства.

 

 

800 година рођења Св. Саве

 

У склопу прославе 800. годишњице рођења Св. Саве, која је, према одлуци Св. Архијерејског Сабора СПЦ, одржана у Београду 4. октобра, као и у манастиру Жича 5. октобра 1975. године, Патријарх Герман је служио у Саборној цркви у Београду Св. Архијерејску Литургију, уз саслужење епископа далматинског Стефана и нишког Иринеја, уз бројно свештенство, као и Архимандрита Доментијана (Павловића), професора Богословије Св. Саве, Архимандрита Милутина (Стојановића), ректора Богословије Св. Арсенија у Сремским Карловцима, проигумана др Душана Кашића, ректора Богословије Св. Саве, Василија Тарасјева, старешину Руске цркве у Београду, протојереје: др Благоту Гардашевића, декана Богословског факултета, Милутина Петровића, председника Удружења православних свештеника, те са јерејима: Велимиром Петаковићем из Сан Дијега (Калифорнија) и Николаосом Јоанидиом из Грчке цркве; протођаконима: Живадином Ђорђевићем, Ђорђем Жунићем, Марком Илићем, Александром Поповићем, Момиром Лечићем, Силвијом Ануики (Румунска Патријаршија), Станимиром Спасовићем; ђаконима: Томиславом Милановићем и Владом Микићем. Саборна црква је била до краја пуна верног народа и свештенослужитеља. Саборску посланицу, упућену овим поводом свештенству и вернима, прочитао је протојереј Бранко Савић, старешина Саборне цркве. Истог дана је у Саборној цркви одржана и Духовна академија у част ове прославе.

 

 

Парастос пострадалима у несрећи код Сталаћа

 

У суботу, 15. септембра 1979. године, Патријарх српски Герман је, уз саслужење свештеника и ђакона, служио парастос погинулима у тешкој саобраћајној несрећи код Сталаћа. У судару возова погинуло је 75 особа и повређено преко 80. На парастосу је певао хор Првог београдског певачког друштва, а саслуживали су и епископ рашко-призренски Павле и викар Њ.Св. Патријарха г. Јефрем, уз 40 свештеника.

 

 

175 година Првог српског устанка

 

23. децембра 1979. године је Патријарх Герман, уз саслужење свештенства, служио парастос поводом 175-годишњице Првог српског устанка. Саслуживали су и епископ рашко-призренски Павле и викар Њ.Св. Патријарха г. Јефрем. Певао је хор Првог београдског певачког друштва. На крају је Патријарх Герман позвао бројни народ да одају славу онима који су дали своје животе за православну веру и своје отачаство, узвиком: "Слава им!" Патријарх Герман је поделио нафору, а чланице друштва Св. Симеона Мироточивог при Саборној цркви су народу поделиле жито.

 

 

50 година од смрти Патријарха српског Димитрија и

30 од смрти Патријарха српског Гаврила

 

На 50-годишњицу упокојења блаженопочившег Патријарха српског Димитрија и 30-годишњицу упокојења блаженопочившег Патријарха српског Гаврила, Св. Архијерејску Литургију је, 11. маја 1980. године служио епископ западноевропски Лаврентије, са четири свештеника и два ђакона. Након Литургије, Његова Светост Патријарх српски Герман служио је парастос блаженопочившим патријарсима Димитрију и Гаврилу. На парастосу је саслуживало 10 свештеника и 4 ђакона, а на хору је, као и претходно на Литургији, певало Прво београдско певачко друштво. На Литургији и парастосу били су присутни: Митрополит дабробосански Владислав и епископи: бачки Никанор, браничевски Хризостом,славонски Емилијан, рашко-призренски Павле, нишки Иринеј, тимочки Милутин, врањски Доментијан, источноамерички и канадски Христофор, марчански Данило и моравички Јеврем.

 

 

60 година обновљења Српске Патријаршије

 

Св. Архијерејску Литургију служио је, 14. септембра 1980. године, Његова Светост Патријарх српски Герман, у част 60-годишњице обновљења Српске Патријаршије. На Литургији је саслуживало 10 свештеника: протојереј-ставрофор др Душан Кашић, протојереј-ставрофор Бранко Савић; протојереји др Благота Гардашевић, Душан Дачић, Николаос Јолнидис; јеромонаси: др Амфилохије Радовић и др Атанасије Јевтић и јереји Љубодраг Петровић, Милан Радовановић и Боривоје Васиљковић; протођакони Живадин Ђорђевић, Ђорђе Жунић, Марко Илић, Момир Лечић, Станимир Спасовић, Томислав Милановић и ђакони Владо Микић, Радомир Перчевић и Стеван Рапајић. Проповедао је др Лазар Милин, а на хору је певало Прво београдско певачко друштво. На Литургији је Патријарх Герман рукоположио ђакона Рајка Недића, дотадашњег секретара Богословског факултета, у чин презвитера и наименовао га за пароха пете парохије при Саборној цркви.

 

 

Прослава 25-годишњице патријарашке службе

Патријарха Германа

 

Прослава великог јубилеја, 25 година патријарашке службе Његове Светости Патријарха српског Германа, одржана је 18. септембра 1983. године. Св. Архијерејску Литургију служио је Патријарх Герман са Митрополитом црногорско-приморским Данилом, епископом тимочким Милутином, зворничко-тузланским Василијем и моравичким Савом, уз бројно свештенство и ђаконство. Присутни су били и епископи: бачки Никанор, браничевски Хризостом и марчански др Данило. Певао је хор Првог београдског певачког друштва. После Св. Литургије, Његову Светост је поздравио и честитао му јубилеј Митрополит Данило, бираним речима говорећи о личности Патријарха Гаврила и истичући његов рад као поглавара Српске цркве, коју успешно води већ 25 година. Поред Митрополита, поздравио је Патријарха и честитао му јубилеј и митроносни протојереј Василије Тарасјев, даривајући Његову Светост Арх. чиновником. Патријарх Герман је делио нафору и примао честитања верника који су испунили цркву, и поред лошег времена.

 

 

 

 

 

 
< Претходно   Следеће >

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...