.

Watch

 
Хиротоније Штампај Е-пошта

 

Хиротонија епископа Лаврентија (Трифуновића)

 

Наставник богословије у манастиру Крка, јеромонах Лаврентије, изабран је на заседању Св. Архијерејског Сабора за епископа моравичког и викарног епископа Њ.Св. Патријарха. Наречење новоизабраног епископа извршено је 15. јула 1967. године у Саборној цркви пре бденија. На наречењу су служили Њ.Св. Патријарх Герман, епископ сремски Макарије и епископ славонски Емилијан. Бденије је, у Саборној цркви, затим служио новоизабрани и наречени епископ Лаврентије. Сутрадан, 16. јула, свечану Архијерејску Литургију, на којој је хиротонисан епископ Лаврентије, служили су у Саборној цркви Патријарх Герман и епископи Макарије и Емилијан, уз бројно свештенство. На крају Литургије Његова Светост је предао Архијерејски жезал епископу Лаврентију, који је затим одржао своју прву архијерејску беседу.

 

 

Хиротонија епископа марчанског др Данила (Крстића)

 

На Цвети, 6. априла 1969. године, у Саборној цркви је обављена хиротонија Архимандрита др Данила у чин епископа марчанског, викара Њ.Св. Патријарха. Хиротонију је обавио, у препуној цркви, Патријарх Герман, уз садејство епископа сремског Макарија и епископа зворничко-тузланског Лонгина.

 

 

Хиротонија епископа тимочког Методија

 

Св. Архијерејски Сабор је, на своме заседању 1970. године, изабрао архимандрита Методија, ректора Богословије у Призрену, за епископа тимочке епархије, која је остала упражњена после смрти епископа Емилијана. Наречење новоизабраног епископа Методија обављено је у Саборној цркви, 3. јула 1970. године, од стране Патријарха Германа и Архијереја Макарија, Василија, Висариона, Лонгина, Павла, Андреја и Данила. Сутрадан, након наречења, Св. Литургију је служио у Саборној цркви Патријарх Герман, са епископима: жичким Василијем и рашко-призренским Павлом. Након обављене хиротоније епископа Методија, Патријарх је поздравио новоизабраног епископа и предао му жезал, уз жељу да му буде кроз њега помоћ Господња кроз службу народу и Богу. Епископ Методије је одржао тада своју прву архипастирску беседу.

 

 

Хиротонија епископа Николаја (Мрђе)

 

Лета Господњег 1973, 8. септембра, у Саборној цркви је одслужен свечани чин наречења, након чега је свечано бденије служио новонаречени за епископа архимандрит Николај. Певао је Катедрални октет Саборне цркве. Сутрадан је служена свечана Архијерејска Литургија, на којој је хиротонисан епископ Николај за епископа аустралијскога. Након Литургије, Патријарх Герман му је предао жезал, као символ троструке власти: служења, учења и управљања. Епископ Николај је затим одржао своју прву архијерејску проповед и поделио верницима нафору.

 

 

Хиротонија епископа моравичког Иринеја

 

Св. Архијерејски Сабор је, на свом заседању, изабрао протосинђела Иринеја Гавриловића, в. д. ректора Богословије Св. Кирила и Методија у Призрену, за викарног епископа са титулом епископ моравички. Наречење је обављено 13. јула 1974. године у Саборној цркви у Београду. Сутрадан је Патријарх Герман служио у Саборној цркви Св. Архијерејску Литургију, са Архијерејима Павлом, Јованом и Николајем, као и великим бројем свештенства. Након "Свјати Боже", Патријарх је, са својим служашчим Архијерејима, извршио хиротонију новонареченог епископа моравичког Иринеја, а, након Литургије, му и предао архијерејски жезал, те је епископ Иринеј одржао прву архијерејску проповед и поделио верницима нафору.

 

 

Хиротоније епископа тимочког Милутина и лепавинског Јована

 

Св. Архијерејски Сабор СПЦ је, на своме редовном заседању 1977. године, изабрао за епископа упражњене епархије тимочке – Архимандрита Милутина (Стојадиновића), ректора Богословије Св. Арсенија у Сремским Карловцима, а протосинђела Јована (Павловића), професора Богословије Св. Три Јерарха у манастиру Крка, за викарног епископа Њ.Св. Патријарха Германа, са титулом епископ лепавински, с тим да буде администратор упражњене епархије загребачке, са седиштем у Загребу. Наречење и хиротонија епископа Милутина извршио је Патријарх Герман у Саборној цркви, 10. јула 1977. године, на Св. Архијерејској Литургији, уз саслужење великог броја Архијереја и свештенства. Епископ Јован хиротонисан је 31. јула исте године у Саборној цркви.

 

 

Хиротоније у 1978. години

 

Током лета Господњег 1978, у Саборној цркви у Београду хиротонисано је још пет епископа: Архимандрит Доментијан (Павловић), професор Богословије Св. Саве у Београду – за епископа врањског; протосинђел Христофор (Ковачевић) за епископа источно-америчког и канадског; протосинђел Василије (Качавенда) за епископа епархије зворничко-тузланске; протосинђел Василије (Вадић) за епископа аустралијско-новозеландског; синђел Јефрем (Милутиновић) за епископа моравичког. Хиротонија епископа Доментијана извршена је 11. јуна, епископа Христофора на Духове, 18. јуна, епископа Василија (Качавенде) у Недељу свих Светих, 25. јуна, Василија (Вадића) 3. септембра, а епископа Јерфрема 17. септембра 1978. године.

 

 

Хиротонија епископа моравичког Саве (Андрића)

 

Св. Архијерејски Сабор је, на свом редовном заседању, изабрао Високодостојног Саву (Андрића), службеника Епархијског управног одбора и катедралног ђакона Епархије банатске са седиштем у Вршцу, за викарног епископа са титулом епископ моравички. Наречење је обављено 19. јуна 1982. године у Саборној цркви. Сутрадан је Св. Архијерејску Литургију служио Патријарх Герман са епископима: шумадијским Савом и тимочким Милутином, уз саслужење 10 свештеника и 10 ђакона. Након отпеваног "Свјати Боже", Патријарх је са служашчим Архијерејима извршио хиротонију новоизабраног епископа моравичког, протосинђела Саве (Андрића). На крају Литургије Патријарх Герман је поздравио новоизабраног епископа и предао му архијерејски жезал, и пожелео му дуг и успешан архипастирски рад. Затим је епископ моравички Сава одржао своју прву архијерејску проповед. Како је црква била испуњена многобројним верницима и свештенством, како из Београда, тако и из Банатске епархије, то је новоизабрани епископ, уз срдачне честитке од стране свих присутних, поделио нафору. На овој свечаној Литургији присутни су били епископи: бачки Никанор, браничевски Хризостом, зворничко-тузлански Василије, бањалучки Јефрем, марчански Данило и румунски епископ трговиштански Василије. Певао је хор Првог београдског певачког друштва.

 

У световном животу Драгослав Андрић, епископ моравички Сава рођен је 14. маја 1939. године у селу Душковцима код Ужичке Пожеге. У 18. години одлази у манастир Горњак, где је, по благослову епископа браничевског Хризостома, и замонашен. Богословски факултет је завршио 1968. године. Још за време студија, епископ банатски Висарион га је одвео у Вршац и 1968. године поставио за катедралног ђакона. Извесно време био је и старешина Саборне цркве у Вршцу, а последње две године и настојатељ манастира Војловица.

 

 

Хиротонија епископа моравичког Лукијана

 

Свети Архијерејски Сабор је на свом редовном заседању, у мају 1984. године, изабрао за викарног епископа са титулом "епископ моравички" – протосинђела Лукијана (Пантелића), духовника манастира Дивостин (Епархија шумадијска). Наречење је 30. јуна обавио Патријарх Герман са епископима: браничевским Хризостомом, шумадијским Савом, рашко-призренским Павлом, жичким Стефаном, нишким Иринејем, зворничко-тузланским Василијем и марчанским Данилом. После наречења, наречени епископ је служио бденије. У недељу, 1. јула 1984. године, на Св. Архијерејској Литургији, Његова Светост Патријарх Герман, епископ шумадијски Сава, нишки Иринеј, извршили су чин епископске хиротоније нареченог и изабраног епископа Лукијана, уз саслужење 10 свештеника и 8 ђакона. На хиротонији били су присутни и епископи: браничевски Хризостом, рашко-призренски Павле, жички Стефан, зворничко-тузлански Василије и марчански Данило. По завршетку Св. Литургије, Патријарх Герман је поздравио новог епископа и пожелео му успешну архипастирску службу, предао му је жезал, символ епископске власти. Примивши жезал, епископ Лукијан је одржао своју прву архијерејску проповед, а затим поделио нафору верницима и примао честитања великог броја окупљених верника. Црква је била испуњена народом из Београда и унутрашњости Србије. На Литургији је Прво београдско певачко друштво певало до "Херувимске песме", а затим је певао мешовити хор из Кордице (Грчка), који је на пропутовању за Беч уживао гостопримство Патријарха Германа.

 

Војислав Пантелић, у монаштву Лукијан, рођен је на Преображење 1950. године, у селу Мол (Бачка). Осмогодишњу школу завршио је у свом селу, а гимназију у Сенти. Уписао је правни факултет у Београду, а затим прешао на Богословски факултет, где је дипломирао 1979/80. године. Монашки постриг (у малу схиму) примио је на Духове 1979. године, у манастиру Дивостин, а чин монашења је извршио епископ шумадијски др Сава, који га је на Духовски понедељак, затим, у цркви Св. Тројице у Крагујевцу рукоположио у чин јерођакона, а у чин јеромонаха у манастиру Св. Меланије у Зрењанину, 1981. године. Период 1979-80. провео је у Немачкој на тзв. контакт студијама, а 1981. провео и један семестар у Енглеској ради изучавања језика. Од 1981. године до избора за епископа, вршио је дужност пароха на манастирској парохији Дивостин-Поскурице.

 

 

Хиротонија епископа канадског Георгија

 

На Ивањдан 1984. године, Патријарх Герман је, уз учешће епископа шумадијског Саве, тимочког Милутина, зворничко-тузланског Василија, моравичког Лукијана и марчанског Данила, извршио наречење новоизабраног епископа канадског Георгија, који је, затим, одслужио бденије са 9 монаха и више ђакона. Наредног дана, Патријарх Герман, епископ тимочки Милутин и зворничко-тузлански Василије су, на Св. Архијерејској Литургији, извршили чин хиротоније над новоизабраним епископом канадским Георгијем, уз саслужење 12 свештеника и 11 ђакона. Овом светом чину присуствовали су и епископ шумадијски Сава, марчански Данило и моравички Лукијан. На крају Св. Литургије Патријарх Герман је поздравио новог епископа Георгија и пожелео му много успеха у архипастирској служби, предао му је жезал и архијерејску панагију (поклон школских другова), а затим је новохиротонисани канадски епископ Георгије одржао своју прву архипастирску беседу и поделио нафору верном народу, примајући честитања. На хору је, као и увек у оваквим приликама, певало Прво београдско певачко друштво. Поред мноштва народа, како из Београда тако и из зворничко-тузланске епархије, овом свечаном чину присуствовао је и Његова Екселенција г. Фрејзер, канадски амбасадор у Београду, као и родитељи, браћа и сестра епископа Георгија.

 

Епископ Георгије рођен је на Ђурђевдан 1949. године у селу Горње Црњелово код Бијељине. У манастир Тавна је ступио 1962. године на монашки семинар у манастиру Преображења, у Овчар бањи слушао је наредне две године, а монашку школу завршио у манастиру Острог 1968/9. године. Замонашен је у манстиру Озрен 1971. године Блаженопочивши епископ зворничко-тузлански Лонгин рукоположио га је у чин јерођакона 1971. године, а у чин јеромонаха три дана касније, у храму Успења Пресвете Богородице у Тузли. Школске 1972/3. године завршио је Богословију Св. Арсенија у Сремским Карловцима, а дипломирао 1981. године. У периоду од 1971. до 1982. године вршио је дужност духовника манастира Тавна и пароха парохије тавњанске, а од 1982. до избора за епископа провео је на постдипломским студијама у Енглеској, где је вршио дужност пароха при храму Светих Апостола у Дарбију. Блаженопочивши епископ Лонгин одликовао га је правом ношења црвног појаса 1976. године, а епископ Василије достојанством синђела 1979.

 

 

Хиротонија епископа др Амфилохија

 

16. јуна 1985. године извршен је свечани чин хиротоније Архимандрита др Амфилохија (Радовића). Вечерње уочи овог дана служио је Архимандрит др Амфилохије, декан Богословског факултета СПЦ у Београду. Присутни су били Патријарх Герман и 12 архијереја. На Св. Архијерејској Литургији хиротонију др Амфилохија за епископа банатског извршили су Његова Светост Патријарх српски Герман са четири архијереја, 26 служашчих свештеника и 21 ђаконом. Присутно је било још 10 архијереја.

 

 

Хиротоније у 1985. години у Саборном храму

 

Хиротонија у чин епископа г. Никанора (Богуновића) извршена је у недељи 10. по Духовима, 11. августа 1985. године. На вечерњој уочи хиротоније обављено је наречење у присуству Патријарха Германа и 9 архијереја. Хиротонију у чин епископа извршио је Патријарх Герман са три архијереја, 14 свештеника и 9 ђакона.

 

У недељи 20. по Духовима, извршена је хиротонија г. Лонгина. На бденију уочи овог свечаног чина, обављено је наречење г. Лонгина за епископа моравичког и викара Његове Светости. Наречењу је, осим Патријарха Германа, присуствоало и 9 епископа. Бденију је началствовао наречени за епископа г. Лонгин, са 10 монаха. Сутрадан, на Св. Литургији, хиротонију су извршили: Патријарх Герман уз асистенцију 3 архијереја, 10 свештеника и 11 ђакона.

 

 

Хиротонија Архимандрита Митрофана

 

На Петровдан 1987. године, хиротонисан је Архимадрит Митрофан (Кодић) у чин епископа, иначе ректор Богословије Света Три Јерарха у Крки. Наречење је, на бденију уочи хиротоније, обавио Његова Светост Патријарх Герман, уз 7 архијереја и 9 свештеника. Петровданску Св. Архијерејску Литургију служио је Патријарх Герман са још 4 архијереја, уз саслужење 16 свештеника и 11 ђакона.

 

 

 

 
< Претходно   Следеће >

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...