.

Watch

 
Почетна arrow Историјска читанка arrow Живот Саборне цркве
Живот Саборне цркве Штампај Е-пошта

 

Пресељење Саборне цркве из својих канцеларија

 

Земљиште на коме се данас налази Француска амбасада и основна школа "Браћа Рибар" (данашња "Краљ Петар I"), било је некада својина Саборне цркве. Године 1905. црква је уступила београдској општини део земљишта за подизање основне школе, а део земљишта продат је Французима за зидање њиховог посланства. Школски одбор осмолетке "Браћа Рибар" посетио је, јула 1954. године, Патријарха Викентија и умолио га да се канцеларије свештенства Саборне цркве и стан чувара цркве уступе школи, будући да је прилив ученика био велики, па школа није више имала довољно простора за њих. У питању су биле четири просторије: велика свештеничка канцеларија, стан чувара цркве, канцеларије архијерејског намесника београдског и канцеларија намесниковог писара. Патријарх Викентије изашао је у сусрет школском одбору. Тадашњи старешина Саборне цркве, прота Васић, није пристајао на то да црква прими новчану надокнаду јер са понуђеном сумом нису могли да сазидају нове канцеларије у црквеној порти, већ су тражили од школе да им сазида зграду, макар и монтажну, у црквеној градини, према француском посланству. Школски одбор није пристајао на то, а имао је и обећање Патријарха Викентија, те је братство Саборне цркве на крају морало да се исели из својих просторија и пресели у Патријаршију, где је добило две собице за канцеларије и једну за библиотеку. Рад свештенства је тиме веома отежан, а црква и порта остале су без непосредног надзора. Деца из школе и дечаци из суседства направили су од црквене порте фудбалско игралиште, разбијали прозоре и прљали цркву, коцкали су се у порти и писали скаредне речи на црквеним зидовима. Учестале су крађе, са школских прозора ученици су бацали пуне мастионице на црквене зидове и прозоре, вређали свештенике. Такво стање је трајало пуне три године, до августа 1957, када је прота Васић, старешина цркве, успео да адаптира црквену шупу за један станчић и ту уселио чувара црквеног, који је завео ред и одстранио из порте дечаке који су упропаштавали црквену имовину.

 

 

Веронаука у Саборној цркви

 

27. маја 1953. године обнародован је закон о правном положају верских заједница. По том закону, школа је одвојена од Цркве. Верска настава је дозвољена само у црквама и просторијама предвиђаним за то, са писаним одобрењем родитеља. Св. Архијерејски Синод је својим расписом од 11. јула 1954. године позвао свештенство да организује предавања веронауке у црквама у недељне дане, као и да поучава своје парохијане са основама вере приликом било ког сусрета са њима. На седници братства Саборне цркве, 17. августа 1953. године, одлучено је да се започне са предавањем веронауке у цркви почетком школске године, а објава је истакнута на самој цркви. Старешина цркве је недељом, после Св. Литургије позивао родитеље да одређених дана дођу са децом на предавања веронауке. Братство се обавезало да, приликом освећења водица по домовима и при сваком додиру са својим парохијанима, позива и упућује родитеље ђака да шаљу децу на часове веронауке. Одзив је био слаб, не више од 20 ученика за неколико година. На молбу родитеља, решено је 1956. године да се веронаука у црквеним просторијама предаје недељом у 8:30, па је, након тога, вероучитељ водио децу на Св. Литургију. Дечаци су увођени у олтар и обучени у стихаре, саслуживали су за време службе. На Савиндан ђаци су рецитовали пре и после подне песме Св. Сави.

 

 

Оправка Саборне цркве

 

Када се на пролеће 1957. године сазнало да ће у јесен те године у посету нашој цркви доћи Патријарх московски и целе Русије Алексиј, старешина Саборне цркве прота Васић је упутио Патријарху Викентију писану молбу за новчану помоћ ради неопходних оправки у цркви и порти. Оправка је трајала мање од месец дана, очишћен је иконостас, певнице, предикаоница, Патријархов и краљевски тронови, као и живопис на небу цркве. Очишћени су унутрашњи зидови и рестаурирани украси, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика. Столови поред зидова за болесне и немоћне су учвршћени и офарбани, измолован је хор и приступ до хора. Простор за хор је затворен стакленим рамовима. Реновирани су полијелеји и поправљена инсталација за електрично осветљење. Офарбана су црквена врата и прозори. Нивелисана је цела порта, поправљена чесма, стара шупа у порти адаптирана за стан чувару цркве. Набављени су нови теписи, постављена нова капија. Радови су изнели око милион и по динара.

 

 

Рукоположење на Видовдан

 

Бденије уочи празника служио је епископ марчански Данило са свештеницима Саборне цркве. Св. Архијерејску Литургију је на празник служио Његова Светост Патријарх Герман, са десет свештеника и пет ђакона. На хору је певало Прво београдско певачко друштво. Патријарх Герман је рукоположио на Литургији за презвитера – протођакона Александра Поповића, референта Св. Архијерејског Синода и наименовао га за прву парохију при Саборној цркви у Београду. Литургији је присуствовало и 50 студената Теолошког факултета Аристотеловог универзитета у Солуну, који су тих дана били гости Српске цркве.

 

 

Нови протонамесник, Петар Лукић

 

У јануару 1982. године извршена је примопредаја дужности пароха четврте парохије при Саборној цркви у Београду. Протојереј Будимир Шиљак разрешен је парохијске службе, а на његово место је постављен протонамесник Петар Лукић (данашњи старешина Саборног храма у Београду). Рођен је 1. јануара 1948. године у селу Жлијебац, општина Братунац, од оца Луке и мајке Љепосаве, земљорадника. Прва четири разреда основне школе завршио је у Жлијепцу, 5. и 6. разред у Рогачици, 7. разред у Братунцу, а 8. у Факовићима. Петоразредну Богословију у Призрену завршио је 1967. године, када је уписао и Богословски факултет у Београду, на коме је дипломирао 1971. године. У чин ђакона рукоположен је у тузланској Саборној цркви, 18. септембра 1971. године, а у чин презвитера на освећењу нове цркве Покрова Пресвете Богородице у Тешњу код Добоја, 19. септембра исте године. Од 1. октобра 1971. године постављен је за пароха у Бијељини, а 8. децембра те године за старешину цркве у истом граду. Његово Преосвештенство епископ зворничко-тузлански Лонгин га је одликовао правом ношења црвеног појаса 19. јануара 1975. године, а за Архијерејског намесника бијељинског постављен је 15. априла 1977. године. На овим дужностима био је све до 31. децембра 1981. године. Одлуком Његовог Преосвештенства зворничко-тузланског одликован је чином протонамесника са правом ношења надбедреника, а то одликовање му је уручио Његова Светост Патријарх српски Герман, 10. септембра 1981. године, приликом посете Бијељини. Одлуком Његове Светости Патријарха српског Германа, постављен је за привременог пароха четврте парохије при Саборној цркви у Београду, 1. јануара 1982. године. Исте године постављен је и за старешину Саборног храма Св. Архангела Михаила у Београду.

 

 

Концерт духовне музике – Хор београдских свештеника

 

Овај концерт духовне музике одржан је у Саборној цркви 25. новембра 1982. године. Присуствовали су: Патријарх српски Герман, епископи браничевски Хризостом, рашко-призренски Павле, зворничко-тузлански Василије, марчански Данило и моравички Сава. Поред великог броја свештеника, овом концерту су присуствовали и многи културни и јавни радници Београда, као и представници државних власти и два представника Римокатоличке цркве. Поред високих гостију, црква је била испуњена верницима који су уживали у извођењу овог изванредног хора. Хором је дириговао Георгије Максимовић, а солисти су били протођакони Владо Микић и Станимир Спасовић, као и ђакон Радомир Перчевић. Чланови овог хора су свештеници и ђакони београдских цркава. Хор се снажно представио својим гласовним могућностима у извођењу духовне музике.

 

 

Освећење мира на Велики четвртак

 

На Велики четвртак, 5. маја 1983. године, Његова Светост Патријарх Герман је служио Св. Литургију, заједно са епископом марчанским др Данилом, када је обављено и освећење Св. мира. Саслуживали су свештеници: протојереји-ставрофори др Душан Кашић и Бранко Савић; протојереји др Благота Гардашевић, Гвозден Милошевић и Душан Дачић; протонамесници Чедомир Вучковић, Милан Јанковић, Томислав Јовановић, Љубодраг Петровић и Петар Лукић; јереји Александар Поповић и Бранко Татарин; јеромонах др Иринеј Буловић; протођакони Живадин Ђорђевић, Марко Илић, Момир Лечић, Томислав Миловановић, Радомир Перчевић и Стеван Рапајић, ђакони. Сви служашчи обукли су се у капели Патријаршије. Литија је кренула са новим миром из капеле кроз Патријархове одаје и изашла на главни улаз, а, након опхода око Саборне цркве, ушла унутра и отпочела Св. Архијерејску Литургију. После Литургије литија је кренула из Саборне цркве око храма, а затим у Патријаршијску капелу, где се чува Св. миро.

 

 

Освећење новог парохијског дома

 

24. јуна 1985. године отпочело је зидање новог парохијског дома у порти Саборне цркве. 28. јула исте године, после Св. Литургије, освећење темеља новог парохијског дома и полагање повеље у темељ обавио је Његова Светост Патријарх српски Герман.

 

 

 
< Претходно   Следеће >

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...