.

Watch

 
Празници Штампај Е-пошта

 

Прослава Савиндана 1946. године

 

Године 1946. године забрањено је да се врши верски обред по школама на дан Св. Саве. Црква је ипак учинила све припреме да се ова слава прослави што свечаније у цркви. Св. Литургију на дан Св. Саве у Саборној цркви служио је Митрополит Јосиф са 14 свештеника и два ђакона. При уласку у храм верницима су подељене штампане химне Св. Сави, са његовим ликом. Кад је хор запевао "Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави", прихватила је цела црква. То је био величанствен призор. Многи су певали и плакали. Славски колач су окретали Митрополит Јосиф и деца. По завршетку Литургије, докле год је Митрополит делио нафору, верни народ је певао химну Св. Сави. Сва деца у цркви су, поред жита, добила и пакетиће са колачима и бомбонама. Можда овај празник никада није лепше прослављен и можда се никада није у толикој мери манифестовала љубав народна према Светитељу Сави и вери нашој као тада, лета Господњег 1946. Тако је било и у осталим београдским црквама, а и у црквама у унутрашњости наше земље. У Саборној цркви је тога дана на служби био и амерички амбасадор са особљем америчке амбасаде. Од тада се сваке године прославља Св. Сава у свим нашим храмовима. Програм прославе је временом проширен, деца рецитују са амвона песме Св. Сави.

 

 

Обележавање Видовдана у Саборној цркви

 

Лета Господњег 1963. је у Саборној цркви Видовдан обележен свечано, око кивота Св. кнеза Лазара исплетен је диван венац од цвећа, бденије уочи празника је служио викарни епископ Сава са протојерејима, а на сам дан празника Св. Литургију је служио епископ захумско-херцеговачки Владислав са свештенством, а певало је Прво београдско певачко друштво. По завршетку Литургије служен је свечани парастос.

 

 

Храмовна слава, Св. Архангел Михаило

 

Уочи празника Аранђеловдана, 1983. године, свечано бденије служио је епископ моравички Сава уз саслужење свештенства Саборне цркве. Певао је хор Катедралног октета Саборне цркве. Свечано бденије је било изузетно посећено. На дан славе храма, Св. Архијерејску Литургију је служио Његова Светост Патријарх Герман, са шест свештеника и осам ђакона. Певало је Прво београдско певачко друштво. После заамвоне молитве, Његова Светост је осветио славско жито и пресекао славски колач са домаћином славе, г. Петром Јокићем, часовничарем из Београда, и честитао домаћину и Управи Саборне цркве храмовну славу, као и свим свечарима који славе Св. Архангела Михаила. У сали Патријаршије приређен је славски ручак за око 100 званица. Патријарх Герман је благословио согру, а затим отишао у манастир Раковица, који такође слави овај празник. На ручку је био епископ моравички Сава, сви служашчи свештеници и ђакони, као и цео хор Првог београдског певачког друштва.

 

 

Слава Патријарха Германа

 

20. јануара 1984. године, Његова Светост Патријарх Герман је прославио своју славу, Св. Јована Крститеља. После свечаног бденија, Патријарх је традиционално приредио закуску славе, а на сам празник је, заједно са епископом марчанским Данилом и моравичким Савом служио Св. Архијерејску Литургију, уз саслуживање 6 свештеника и 9 ђакона.

 

 

Св. Сава

 

Уочи празника служено је свечано бденије, а на дан празника је Св. Архијерејску Литургију служио Патријарх Герман са 8 свештеника и 7 ђакона. После Литургије, као и увек, Патријарх је осветио славско жито и пресекао славски колач, а деца су рецитовала. Истог дана служено је и академско вечерње, на коме је одржана проповед, а деца су рецитовала у част и славу Светога Саве. На свим Литургијама које је служио Патријарх Герман певало је Прво београдско певачко друштво.

 

 

Недеља Православља

 

Недеља Православља је прослављена свечано, као и претходних година. Св. Архијерејску Литургију је служио Патријарх Герман са високим гостом из Грчке, Митрополитом Јеронимом, уз више свештеника и ђакона. Поподне је одржано концертно вечерње, на коме су певали хорови: Београдских свештеника, Прво београдско певачко друштво и Катедрални октет Саборне цркве. Проповед је држао протојереј-ставрофор др Лазар Милин. Црква је била испуњена народом.

 

 

Савиндан 1985. године

 

Св. Архијерејску Литургију служио је Патријарх Герман са шест свештеника. После подне одржана је традиционална прослава Св. Саве са беседом и ђачким рецитацијама. Прочитана је посланица поводом 750. годишњице прослављања Св. Саве. Богословски факултет СПЦ у Београду прославио је ове године први пут Св. Саву у Саборној цркви.

 

 

Божић 1986. године

 

У поноћ је прву Архијерејску Литургију служио викарни епископ Његове Светости г. Лонгин. Пред почетак Литургије проповедао је др Атанасије Јевтић. Присутан је био и Патријарх Герман, који је, после проповеди, напустио храм и отишао у Патријаршију на починак. Другу Св. Литургију служио је Патријарх Герман са 8 свештеника. Посланицу Св. Архијерејског Сабора читао је, на обе Литургије, старешина храма, протонамесник Петар Лукић. На обе Литургије било је веома много верника.

 

 

Слава београдских ђакона

 

Београдски ђакони славе као своју славу Св. Архиђакона Стефана, првомученика за веру Христову. Слави је присуствовао Његова Светост Патријарх српски Герман, а славски колач је, након Литургије, пресекао са ђаконима Преосвећени викарни епископ Лонгин.

 

 

 

 
< Претходно   Следеће >

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...