.

Watch

 
Почетна arrow Историјска читанка arrow О Саборном храму
О Саборном храму Штампај Е-пошта

 

ЛЕТОПИС БЕОГРАДСКЕ САБОРНЕ ЦРКВЕ

ХРАМА СВ. АРХИСТРАТИГА

 

 

 

 

По записима проте града Београда, Николе Д. Божића:

 

 

На темељу старе београдске цркве храма Св. Архистратига подигнут је данашњи храм, посвећен опет истоименим бесплотним силама арханђелу Михаилу и Гаврилу. Полагање камена темељца извршено је на дан 15. јуна 1837. г. уз садејство митрополита Петра, а у присуству кнегиње Љубице и њених синова: Милана и Михаила, и београдског грађанства.

 

Одлуком конзисторије београдске бр. 235 од 6. маја 1837. године, зидање цркве уступљено је Фридриху Кверфелду и Венцлу Фомбергеру из Панчева. Црква је тада имала капитала у готову: 68.918 гроша.

 

Одлуком бр. 342 од 1840.г. живописање цркве и иконостаса уступљено је академском живописцу Димитрију Аврамовићу, по цену од десет хиљада осам стотина форинта сребра. А одлуком бр. 205 од 10. априла 1842.г. уступљена је израда певница, два велика стола – митрополитског и владалачког, – и проповедаонице, Георгију Девићу.

 

Зидање храма почето је 1837.год, а са украшењем њеним завршено је 1845. године. На дан храмовне славе, Св. Архистратига, 8. новембра 1845.г, црква је свечано освећена.

 

*

 

На каменој плочи испод св. престола урезан је овај натпис: "Во славу и чест свјатија и јединосуштнија и нераздјелнија Тројици, Оца и Сина и Св. Духа, водрузисја храм сеј в чест свјатих Архистратигов, и в њем жертвеник се. на мјестје, на њемже стојаше древнаја церков Бјелградскаја тјех же бесплотних сил небесних /.../ от љета Господња 1837. до 1845. /.../ при владјенији благовјернаго Књаза Сербскаго Государја Александра, освјатисја благодатију пресвјатаго Духа, свјашченодејствијем пресвјашченаго Архиепископа Бјелградскаго и всеја Сербији Митрополита Петра".

 

Овај храм био је један од најлепших и најукрашенијих храмова не само у тадашњој Кнежевини Србији, већ и у Војводини и целом балканском тропољу. Он је био неми сведок свију светих и турских дана Србинових.

 

За време бомбардовања Београда 1862. год. јуна месеца, тадашњи заповедник града Београда (Амор, Ашор)-паша, просуо је кишу кумвара и гвожђа, не би ли порушио св. храм. Бог је сачувао свој дом и само је оштећено пето звоно, у кој је ударило више кумвара и разбило га. Ђулад, која су бацана на св. храм, покупљена су и била стављена на сваки стуб од ограде црквене, који су стубови били од цигаља, а ограда од гвожђа, која и данас постоји.

 

Године 1884. ондашња Управа црквена заменила је ограду црквену садашњом оградом каменом и каменим стубовима. Црква је сва изнутра од дима опрана и у неколико реновирана. На западном зиду изнутра уметнута је плоча камена са натписом: ко су ову оправку извршили и за чије Управе.

 

Године 1914. извршена је оправка цркве споља јер су зидови били оштећени. Таман је оправка довршена, а настаде страшни светски рат, у циљу да се Србија уништи. Године 1914. и 1915. уочи саме славе црквене, непријатељ је поскидао сва звона са звоника Саборне цркве. Црква је непријатељским зрнима била јако оштећена: магацин црквени, у коме је чуван гроб Христов и многе друге црквене ствари – као: св. иконе, скупоцени ћилимови, мотке од великих црквених барјака, старе књиге црквене, - упаљен је, и том је приликом грдна штета нанесена од непријатеља. Сем тога, црква је опљачкана и однесене су многе скупоцене одежде. Сва звона са звоника црквеног – пет на броју – однесена. Прота г. Миливој Петровић, који се тада десио ту, молио је да се бар једно звоно остави, али у томе није успео.

 

За време окупације црква је била обесвећена уласком и служењем неправославнога свештенства, које је при крају њиховога богослужења држало распаљиве говоре противу Србије, српскога народа и њеховога краља Петра. А са хора интонирана је Царевка – коју су војници певали – ово су били најтежи моменти и за свештенство Саборне цркве, које је тада било све на окупу, а и за парохијане Саборне цркве.

 

Милостиви Бог пустио је своју тешку десницу на оне који су хтели да Србији ископају јаму. Нама су копали, а сами су у њу упали. Србија је ослобођена, увећана и уједињена, а Аустрија је пропала. Ко ће као Бог. Слава Њему!

 

Београдска Саборна црква прошла је са својим народом и добро и зло. Била је верна чуварка свега онога што диже дух и морал у народу.

 

И у данима славе, као и у данима страдања, у њој се је служила Божија Литургија. У њој се је увек узносила топла молитва Богу за срећу и напредак народа српског. У данима тешке беде и невоље, била је утешена, што се је Господар Земље, Њ.В. Краљ Петар молио у њој топло Богу и топло Му захвалио, што је српска војска 1914. год. протерала непријатеља са свете Србинове мученичке груде, а 1918.г. пливала је у радости, срећи и поносу, када је Отаџбина поново ослобођена и непријатељ се у дивљем бекству спасавао. Ти моменти никад се неће заборавити.

 

Црква је силно оштећена, она и данас не може да набави оно што је пре рата имала. Али, при свем том, она благодарна узноси молитве Богу за све оно што је Отаџбина ратом добила. Ослобођење поробљене браће и уједињење са мајком Србијом, то је најдрагоценија монета, којом су исплаћане све жртве. И опет велим: Слава Богу на свему!

 

 

 
< Претходно

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...