.

Watch

 
Почетна
Беседа у Житомислићу Штампај Е-пошта

 

Епископ захумско-херцеговачки Григорије

 

Беседа на донаторској вечери у манастиру ЖИТОМИСЛИЋ,

10.5.2008. године

 

 

 

Сваки човек је храм Божији. Читав свијет носи обличје храма. Сваки храм је образ и слика Божија, Његов дом и престоно мјесто на земљи. Куполе и сводови храма слике су свода небеског. Тако храм и свијет подражавају енергију Бога Живога, чија су икона. Јер, све су ствари у овом свијету ништа друго до згуснута Божија енергија, Његово стваралачко дјелање, и о томе једногласно говоре богослови, научници и пјесници. Сабиратељно мјесто енергије је храм и човјек је, као круна Божијег стварања, позван да постоји на начин на који постоји храм, а то значи да је његов задатак и послање у свијету, на мјесту гдје живи, да буде тачка јединства и тачка заједнице.

 

Отуд је јасно да сваки, који хотећи да убије и устаје на човјека, устаје на Бога, чија је човјек икона. И исто тако је јасно да сваки који устаје на храм и руши обличје његово, устаје на Бога који је с тим храмом на земљи осликан и осликаван. Храм је мјесто гдје се састају небо и земља, мост између смрти и живота – макар ми у Мостару би требало да знамо шта значи мост; копча између створеног и нествореног, сазданог и несазданог, свијета вјечног и свијета временог. Он је овдје на земљи постао оваплоћење Небеског Града и предокушај долазећег Царства.

 

Људи граде храм не само да би служили Богу, но да би као створења Божија учествовали у творевини. Јер, сву творевину треба схватити и прихватити као Престо и Земљу Божију. Гледајући око себе, у непорецивој стварности свакодневице смрти и умирања људи, људи су градили Божији простор на земљи да буде земља живих. Храм, дакле, претвара земљу умирућих у земљу живих, јер је Бог – Бог живих, а не Бог мртвих. А шта значи бити жив? Вољети и бити вољен. Свједочанство и израз љубави је храм. Ако није то, онда није храм, није црква, није мјесто сабрања, није богосазвани сабор, а тамо "гдје су два или три сабрана у име Моје, ту сам Ја", говори Господ, Који је сам љубав, и вјечна и живоносна и животодавна заједница трију Личности. Црква је, прије свега, заједница, а сваки појединачни храм чини једну заједницу оствареном и оприсутњеном. Она у њему и кроз њега задобија своје име, и више од тога, задобија своје лице. Храм постаје лик саме материје. Најбољих својстава својих она у њега уткива, у њему се преображава и уздиже. Њена крстообразна природа и усмјерење то показују и сва хоризонтала и вертикала постају једно опредјељење, недвосмислено показују да ли носи свјетлост и да ли је земља живих тај храм.

 

Храм, тј. заједница која му припада, никога око себе не оставља равнодушним. Запањујуће је јасно како је храм увијек слика једне заједнице и њено вјерно огледало. Тако је и порушени храм Св. Тројице у Мостару највјернија слика наше заједнице данас, која говори о томе шта смо били, а шта данас јесмо. У Мостару, у овој предивној рајској долини, наши преци су, у сложеним историјским условима и готово немогућим околностима, направили такав храм, који је био смјестилиште свјетлости и небо на земљи. Исти ти наши преци били су и со земљи и свјетлост свијету. У свему што су чинили такво су зрно живота полагали, радећи, градећи, појући, трпећи, служећи. Били су достојни житељи града Мостара, носиоци културног живота, велики прегаоци, заједно са муслиманима и Хрватима. Са њима су били у истим друштвима, на истим пословима, дјелили заједно животну борбу и чинили јединствено ткиво једног чудесног града. Многи од њих су остали генерацијама потоњим познати. Довољно је да поменемо Шантића и Ћоровића, па да видимо златан траг у њиховим пјесмама, сликама, грађевинама. А велелепност мостарског храма и пажња коју су сви показали у његовом сталном обдјелавању, била је слика заједнице која је у том граду живјела.

 

Међутим, синови су се, у часу смутње, одрекли предака и свега њиховог, а прије свега храма, и то храма као иконе оног човјека, иконе живота и времена у коме живимо. Храм је срушен у налету разарајуће мржње, које никад не би било да није било некадашње љубави и повезаности јер не мрзиш онога до кога ти није стало и према коме си равнодушан. Али, иако су у једном моменту изгледали и иако се све чинило да је покидано и срушено, златна нит која повезује нерве овог града остала је сачувана. Ми сада желимо да помогнемо обнову града баш препознајући ту нит и то обнављајући овај храм с љубављу, која је једина изграђивалачка сила сваког подухвата и прегнућа. Црква се никад није бавила нити ће се бавити онима који су овај храм разрушили јер је она, по својој природи, увијек окренута ка будућности и ка животу који у тој будућности треба да се остварује.

 

Ова вечера, ова трпеза љубави, ово сабрање код овог обновљеног храма говори много, даје наду, кријепи вољу, носи живот, објављује радост и уноси свијетлост. Обнова храма је, уједно, и обнова времена у ком је грађен, када су народи који су живели у Мостару били у заједници љубави, која је њихове разлике чувала и јединство пројављивала. Овај догађај у коме учествујемо је први сабор јединства свих у Мостару, у Босни и Херцеговини, и још шире. И ми смо почаствовани улогом домаћина и покровитеља таквог једног догађаја. Нека би са обновом храма био обновљен и живот овог града и његових становника, који су на овој земљи и под овим сунцем и овим чудесним и предивним сводом небеским сви своји на своме, а круну тог свода који на небеса узводи желимо да подигнемо као куполу храма баш овдје, на овом светом, дивном Божијем мјесту, и то благословом Божијим и вашом добротом.

 

Заиста мислим да не треба никог да истакнем јер ми смо вечерас сви један човјек, једна душа, једна уста и једно срце. Морам да кажем да сам пресрећан вашом срдачношћу, преудсретљивошћу, добротом, трпљењем наших малих недостатака, морам да кажем да ми је много важно што сте вечерас овјде, и због мене лично и због оних обичних људи који вечерас стрепе у својим домовима и са великом надом, трепетом, са дрхтајем срца очекују обнову овог храма. За њих је то уистину обнова живота. Нама је Бог дао, некоме да буде предсједник, некоме да буде владика, некоме да буде директор, некоме велики газда, некоме велики домаћин, и сви добро знате да онима којима је дато више, од њих се више и очекује.

 

Ја морам да кажем да одавно нисам сузу пустио, али ову вечеру, све ово што смо вечерас припремили, овај амбијент, заједно с нама ових дана градили су младићи који се одвикавају од дроге. Они се одвикавају од дроге у римокатоличкој цркви, али у таквој смо сарадњи да они се причешћују, они који су православни, у нашем манастиру, и раде овдје кад год то треба. Дивни људи, лијепи младићи, предивна срца, али разореног бића. И видио сам код њих колики напор је потребан да се врати човјеку цјеловитост бића. То је могуће само у заједници. Ниједан од њих не може, кад се одвоји од заједнице, да се одвоји од зла које се зове дрога. И ми сви, ако будемо заједница, свако са својим идентитетом, како је лијепо рекао Душко Бајевић, бићемо неразрушиви и неразориви, и наши храмови, и храмови нашег тијела, и храмови нашег бића биће радост и свјетлост свијету. Нека сте сви благословени, хвала вам свима из највећих дубина срца, оних свијетлих дубина, и да нам свима опрости Бог што смо ипак помало и ми криви што је срушен тај храм, а нека опрости Бог и онима који су заиста криви. Хвала.

 

 

 

 

 

 

 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...