.

Watch

 
Почетна
ОШ "Краљ Петар I" Штампај Е-пошта

Најстарија  школа у Србији, београдска Основна  школа "Краљ Петар Први", основана је још 1718. године. Кроз деценије и векове, школа је мењала називе и са променљивом срећом пролазила кроз бурна времена, али је опстала као прва и најстарија. У монографији школе, наводи се да се први пут помиње Мала српско-словенска школа у Београду, у којој подучава даскал (учитељ) Стефан. Налази се у митрополитовом дому поред Саборне цркве и издржавају је митрополија, варошка управа и сами родитељи. Међутим, у Београду је још почетком 18. века постојала Мала грчка школа, коју су за своју децу издржавали грчки трговци. Када су по доласку Аустријанаца многи од њих напустили Београд, школи је претило затварање. Тада ју је митрополит Мојсије Петровић "узео под своје и поставио једног учитеља Грка да учи српску децу грчки читати, писати, говорити, певати". На основу тога, може се сматрати да је Мала српско-словенска, односно касније Варошка основна школа далека претеча данашње школе.  

Београдским миром 1739. године, северна Србија је поново под Турцима, па се гаси Мала школа, а срушен је и митрополитов двор, али крајем 18. века, нарочито после 1791. прилике постају сношљивије, па и школе почињу да се обнављају и отварају. После Првог српског устанка, школа се, од 1809. године, развија као Мала школа. Смешта се у приземље тек основане Велике школе, у згради садашњег Музеја Вука и Доситеја, и има три разреда. Нешто касније поново ради поред Саборне цркве. Забележено је да је 1815. године имала једног учитеља, 1819. два, а 1829. године три. Половином 1898. године отварају се пети и шести разред. 

Школа се до 1878. године звала Основна школа  код Саборне цркве, затим Основна  мушка и женска школа код Саборне цркве до 1925. године, а до 1945. носи назив Основна школа "Краљ Петар". До 1952. године звала се Основна школа број један, потом Основна школа "Браћа Рибар", а у априлу 1993. понела је назив Осмогодишња школа "Краљ Петар Први". Вековне зидине њеног постојања подупирали су, како учитељи тако и ученици, Вук Стефановић Караџић, Доситеј Обрадовић, краљ Петар Први Карађорђевић, Михајло Петровић Алас, Стеван Мокрањац, Моша Пијаде, браћа Рибар и читава плејада уметника и јавних личности. Најмлађе генерације и данас уче у згради коју је пројектовала Јелисавета Начић, прва жена архитекта у Србији. Здање у Улици краља Петра је споменик културе и ту су смештени ученици од првог до трећег разреда, а на локацији у Улици маршала Бирјузова раде ђаци од четвртог до осмог разреда.
 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...