.

Watch

 
Почетна
Прво београдско певачко друштво Штампај Е-пошта

Прво београдско певачко друштво (ПБПД) основано је на празник Св. Василија Великог, 14. јануара 1853. године. Од певачког друштва које је основала група грађана, временом је прерасло у националну институцију, која чува и наставља српску музичку и духовну традицију. Изузетно богат историјат Првог београдског певачког друштва представља, уједно, и историју духовног и културног изграђивања наше земље. Овај најстарији хор у Србији је, у својству краљевског амбасадора културе Србије, наступао пред највећим владарима Европе, оржавао добротворне концерте, школовао талентоване музичаре, помагао сиромашне ђаке, ратнике ослободилачких ратова. Као хор Краљевског Двора, учествовао је на церемонијама крунисања свих српских владара и интронизацијама патријараха Српске цркве. 

Диригенти и  хоровође Друштва су били најзначајнији  композитори и диригенти Србије: Стеван Мокрањац, Корнелије Станковић, Јосиф Маринковић, Даворин Јенко, Станислав Бинички, Коста Манојловић, Стеван Христић, Милоје Милојевић, Александар Гавански, Војислав Илић, Димитрије Стефановић, Душан Миладиновић, Владимир Милосављевић... Своје златно доба Друштво је доживело током тридесетогодишњег рада најчувенијег српског композитора, Стевана Стојановића Мокрањца, у својству уметничког руководиоца и диригента, због чега је хор временом стекао идентитет као Мокрањчев. Друштво је тада проносило својом земљом и културним центрима европских држава лепоту српског народног мелоса, уметнички обрађеног у Мокрањчевим руковетима, упознајући свет са националним и духовним благом свога народа. Под његовим руковођењем, хор је добијао најбоље критике од стране стручне јавности у земљи и иностранству, те је као такав гостовао на прослави 900 година Православља у Русији, 1888. године. 

Под окриљем  Друштва, Мокрањац је, заједно са Станиславом  Биничким и Костом Манојловићем, основао 1899. године прву музичку школу у  тадашњој Србији (данашњу школу "Мокрањац" у Београду), чији је директор и професор био до краја живота. 

Мокрањчеву  златну нит наставили су његови сарадници  и следбеници, тако да је Прво београдско певачко друштво и даље имало угледно место међу хоровима у свету. На међународном хорском фестивалу у Будимпешти, 1937. године хор је, предвођен диригентом Предрагом Милошевићем, освојио прву награду. Европске новине писале су, у прошлом веку, о Друштву као о једном од најбољих хорова света тог времена.   

Током  Другог светског рата и много година после, ПБПД је под окриљем Српске Православне Цркве наставило свој рад, кроз стална богослужења у Саборном храму у Београду, али и ван њега. Обилазећи највеће светиње и српски народ у земљи и иностранству, хор је, заједно са свештенством, наставио своју мисионарску улогу у очувању православног духа и националног музичког блага. У тешким временима без подршке државе и наклоности политичке и музичке елите, изузетан је значај сјајног композитора и диригента Војислава Илића.  

Захваљујући пожртвованости певача свих генерација, хор је спремно дочекао 80-те године XX века и достојно изашао на јавну музичку сцену. У манастиру Студеница, 1986. године, хор је учествовао на великој свечаности поводом 800 година постојања ове колевке српског Православља и Светосавља, под управом диригента Владимира Милосављевића. Друштво је по други пут, 1988. године, гостовало у Русији, након једног века, на прослави 1000 година Православља у овој земљи, као једини страни гостујући хор. Предвођен истим диригентом, хор је 1995. године са изузетним успехом наступио у катедралној цркви Dom Kirche у Берлину пред 2000 људи.  

Од јануара 2004. године, у својству диригента  и уметничког руководиоца хора је гђа Светлана Вилић, а председник хора је протојереј-ставрофор Петар Лукић, старешина Саборне цркве у Београду. Друштво са великим успехом одржава турнеје и концерте у земљи и свету. Врхунац духовне благодати Друштво је доживело на поклоничком путовању у Свету Земљу 2007. године, где је, као гост на слави Јерусалимске Патријаршије, учествовало на празничном богослужењу у Цркви Гроба и Васкрсења Господњег, као и на пријему код Јерусалимског Патријарха Теофила Другог. У Светом Граду хор је одржао и целовечерњи концерт пред угледном израелском публиком у шкотском манастиру Св. Андреја. 

У 155. години свога стваралаштва, Прво београдско певачко друштво је по трећи пут посетило Русију, 2008. године, са диригентом Светланом Вилић. На престижном Московском Пасхалном фестивалу учествовало је као једини аматерски хор, уз врхунске професионалне ансамбле. Концертни наступ хора у Успенском храму у Кремљу критичари су упоредили са празничним богослужењем. У наставку путовања, у Санкт Петербургу хор је певао у угледној дворани Академске капеле "Глинка". Извођење дела словенских и западних аутора духовне музике изазвало је одушевљење публике и бројне похвале музичких стручњака. Хор је зато, на позив Пасхалног фестивала и Његове Светости Патријарха московског и целе Русије г. Кирила, поново гостовао на отварању Фестивала, 2009. године, одржавши неколико значајних концерата у Москви и региону. У оквиру Фестивала, хор одржава и хуманитарне концерте; 2008. године у Дому за ветеране рата и рада поред Москве, а 2009. у Дому за незбринуту и децу са посебним потребама у месту Јужно Бутово. 

На светским гостовањима програмска оријентација је усмерена на српско национално благо и словенско музичко стваралаштво. Уз то, на свом гостовању у Будимпешти 2008. године, хор се представио и као вешт интетпретатор дела композитора западне духовне музике, која су изведена у оригиналном споју са остварењима прожетим православном музичком изражајношћу.   

И данас Друштво  негује програмску концепцију којој  је ослонац у словенској и српској  народној заоставштини, при чему остаје отворено за нове хармоније, па се на репертоару хора налазе и најлепше ноте духовне музике других конфесија.  

ПБПД се налази на Косанчићевом венцу, у оквиру зграде Патријаршије, похрањује историјски изузетно вредан архив и једну од најбогатијих нототека у земљи. Лета Господњег 2007, доброчинством свог великог задужбинара, проф. др Радмиле Милентијевић из Њујорка, обновљене су просторије и архива хора, чиме је историјско, музичко, духовно и културно благо од непроценљивог значаја спасено од сигурног пропадања и мрака историјског заборава. Чувајући драгоцену рукописну и нотну документацију нашег народа, архив Првог београдског певачког друштва представља прави мали музеј.  

Хор готово од својих почетака редовно пева на недељним и празничним богослужењима у Саборном храму у Београду. Под највишом је заштитом и покровитељством Његове Светости Патријарха Српског.  
 

Извор: веб  странице Првог београдског певачког друштва

 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...