.

Watch

 
Почетна
Кафана "Знак питања" Штампај Е-пошта

Кафана „?“ односно кафана „Знак питања“ је најстарија београдска кафана. Првобитно је то била резиденција, коју је 1823. изградио грчки архитекта за македонског дипломату и трговца из Охрида, Наума Ичка. Градили су је "мајстори из Греције" у балканском стилу. Касније је ту зграду кнез Милош поклонио своме личном лекару ећиму Томи (хећим или ећим је турски израз за лекара), за заслуге током Другог српског устанка. Ећим Тома је искористио добар положај и кућу претворио у кафану. Кафана се налази у Улици краља Петра, преко пута Саборне цркве. 

Кафана је била прво позната као "Ећим Томина кафана", па затим "Код пастира" (1878). Од када су је његови наследници продали, мењала је господаре и називе. Због оштрог противљења црквених власти да се кафана именује "Код Саборне цркве", власник је, 1892. године, као привремено решење ставио знак ?, који је стајао уместо имена. Тај се назив одржао до данас. 

У кафану је 1830-1831. године навраћао Вук Караџић. У њој је 1834. био први билијар у Београду, а од исте године била је прво читалиште „Српских новина“. У знак поштовања према Саборној цркви, једно време се само у тој кафани није пушило. 

Након Другог светског рата кафана је због близине Академије примењених уметности угошћавала студенте и професоре, па се прича да су тамо полагали и испите. Сликари су ту добијали инспирацију, организовали изложбе, па је кафана, почетком седамдесетих, функционисала и као галерија. Кафана је 1959. одузета кафеџији Ивану Павловићу и претворена у друштвено власништво. Приликом приватизације после 2000. године је ова кафана изузета из приватизације као споменик културе и додељена је граду Београду на управу.
 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...