.

Watch

 
Почетна
Народна банка Србије Штампај Е-пошта

Српска држава је, након ослобођења од Турака, своје нововековно постојање започела оснивањем најважнијих државних и културних институција – Народне библиотеке (1832), Лицеја – претече стручне високошколске установе (1838), Друштва српске словесности – касније Академије наука (1841), Народног музеја (1844) и Народног позоришта (1868). 

У време  формирања тих националних стожера, новчани систем Србије карактерисало  је одсуство националног новца и употреба чак 43 монете других држава. Потреба за оснивањем централне банке постајала је све очигледнија. У "Србским новинама", у чланку "Данашња новчана криза", објављеном 1854. године, наилазимо на први писани помен о неопходности оснивања једне такве институције. Ипак, од прве иницијативе о томе до њене реализације протекле су три деценије. Тек 1884. године заживела је таква институција под именом Привилегована народна банка Краљевине Србије. 

Банка је организована по угледу на Белгијску народну банку, која је у то време важила као образац савременог организовања банкарске институције. Први гувернер је био Алекса Спасић, до тада министар без портфеља. У прво време, Народна банка Краљевине Србије била је смештена у самом центру града, у Кнез-Михаиловој улици, а после у репрезентативном, наменски подигнутом здању у Улици краља Петра, у коме је и данас. Пројекат је израдио афирмисани бечки архитекта Константин Јовановић, син Анастаса Јовановића, првог српског литографа и двороуправитеља кнеза Михаила Обреновића. За то своје дело у стилу неоренесансног академизма, које би могло, како је записао Феликс Каниц, "да краси сваки велики град", одликован је 1890. године, када је зграда и усељена. 

Након Првог  светског рата и уједињења дела Јужних Словена, Првилегована народна банка Краљевине Србије прерасла је, по закону од 26. јануара 1920. године, у Народну банку Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и под тим именом преузела послове на целој територији Краљевине. Услед потреба које је изискивао повећани обим послова, зграда Банке је, по пројекту њеног аутора, мајсторски дозидана (између 1923. и 1925. године). Иако основана као привилегована приватна акционарска установа, пословање Банке се одвијало под сталном контролом државе.  

За време  Другог светског рата (од априла 1941. до октобра 1944) обављала је послове из свог представништва у Лондону. У септембру 1946. године Банка је национализована и од тада је обављала своје функције под именом Народна банка Југославије. 

Народна банка  Србије поседује архивску грађу од изузетног културно-историјског значаја у континуитету од оснивања Привилеговане народне банке Краљевине Србије, 1884. године, до данашњих дана. Та документација сведок је не само историје Народне банке, већ и саме државе, њеног развоја и модернизацијских процеса кроз које је пролазила. Историја Народне банке испуњена је економско-финансијским радом, који је утицао и на који су утицале друштвено-политичке промене, али и различита ширина деловања (Краљевина Србија, Краљевина Југославија, период немачке окупације, СФРЈ, СРЈ, СЦГ, Република Србија), чиме се она укључује у ред историјски најзанимљивијих емисионих и централних банака Европе. 

Документарно  благо Народне банке, које се састоји  се од архивских фондова и целина фондова од више хиљада метара, представља, свакако, важан историјски извор за изучавање банкарске, привредне и уопште друштвене историје Србије, Југославије и југоисточне Европе.  
 

Преузето са веб страница Народне банке Србије

 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...