.

Watch

 
Почетна
Конак кнегиње Љубице Штампај Е-пошта

 

 

 

На Савској  падини, у српском делу вароши старог Београда, између 1829. и 1830. подигнут је конак, првобитно замишљен као званична кнежева палата, која је требало да покаже значај, друштвену и материјалну моћ српског кнеза. Конак је саграђен под надзором Хаџи-Николе Живковића, главног кнежевог неимара, пионира српског неимарства у првој половини 19. века. Улогу званичне кнежеве резиденције преузео је конак у Топчидеру, а у конак на савамалској падини се 1830. уселила кнегиња Љубица са синовима, Миланом и Михаилом. Зграда је до данас сачувана као најрепрезентативнија градска кућа из прве половине 19. века. У архитектонској обради садржи све одлике оријенталног грађевинарства, варијанте тзв. српско-балканског стила, али са декоративним елементима класицизма који најављују утицај Запада на домаћу архитектуру у првом периоду обнове српске државе. 

Од доласка  на власт Александра Карађорђевића 1842. године, па надаље, зграда је служила као Лицеј, Касациони и Апелациони суд, Уметнички музеј, Црквени музеј, Дом стараца и старица, Завод за заштиту споменика културе Србије, а сада је у саставу Музеја града Београда и користи се за излагање музејског материјала и сликарских изложби. Сталну поставку у Конаку чини оригинални намештај, рађен у оријентално-балканском стилу као и другим стиловима оног времена (класицизам, бидермајер, необарок). 

Традиционални елементи су најизраженији у унутрашњој организацији простора приземног и  спратног дела, као и у кровној  конструкцији са истуреним стрехама, покривеној ћерамидом. Европски утицаји  огледају се у појединим декоративно-архитектонским елементима, посебно израженим у обради фасаде. До 1842. у њој су живели чланови кнежевске породице, након чега је неколико пута мењала своју намену и кориснике. Данас је у конаку смештен део експоната Музеја града Београда. У периоду од 1972–1979. на згради су извршени конзерваторско-рестаураторски радови. Рестаурација фасада и реконструкција ограде урађени су 2003–2004.
 

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 


Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...