.

Watch

 
Почетна
Братство Саборне цркве Штампај Е-пошта

Братство Саборне цркве
Братство Саборне цркве

Братство Саборне цркве у Београду чине тројица свештеника и двојица протођакона, у следећем саставу:

протојереј-ставрофор Петар Лукић (старешина храма), протојереј-ставрофор Бранко Топаловић, јереј Славиша Поповић, протођакон Радомир Перчевић и протођакон др Дамјан Божић. У овој рубрици можете пронаћи њихове кратке биографије и контакт-адресе. У оквиру рубрике Духовни живот - Парохије, која се налази са горње десне стране сајта, можете пронаћи и списак парохија и улица за које су надлежни пароси Саборне цркве.
 
 

 

Старешина храма

Протојереј - ставрофор

ПЕТАР Л. ЛУКИЋ

  Рођен je 1. јануара 1948. године у селу Жлијебац, општина Братунац, Република Српска. Основно образовање завршио је у месту Факовић, а Богословију Светога Кирила и Методија у Призрену. Дипломирао је на Богословском факултету у Београду. Рукоположен је у чин ђакона у Тузли 1971. године, а у презвитера у Тешњу, исте године. Као свештенослужитељ у Бијељини службовао је од 1971. до 1982. године, када прелази у Београд и бива постављен за старешину Саборног храма. Председник је Првог београдског певачког друштва, хора Саборне цркве, као и Православног пастирско-саветодавног центра Архиепископије београдско-карловачке.
Контакт:
Ова адреса је заштићена од робота. Потребан вам је Јава-скрипта да би сте је видели.

 

 

Протојереј-ставрофор

БРАНКО ТОПАЛОВИЋ

 Рођен је 7. септембра 1966. године, у Зеници. Основну школу и ниже музичко образовање завршио је у месту рођења, у периоду од 1973. до 1981. године, када се уписује у Богословију Светога Саве у Београду. Дипломирао је 1986. године, а по одслужењу војног рока уписује се на Факултет Светога Саве у Либертивилу, САД. На Богословском факултету дипломирао је 1991. године. Рукоположен је у чин ђакона 1992. године у Епархији канадској, у граду Торонту и вршио дужност секретара Епархијског управног одбора до 1995. Исте године рукоположен је у чин свештеника и постављен при храму Сабора Српских Светитеља у Торонту, Канада. Године 1998. прелази у Београд и бива постављен на прву парохију при храму Светог Архангела Михаила у Београду. Са супругом Драганом има четворо деце.
Контакт: Ова адреса је заштићена од робота. Потребан вам је Јава-скрипта да би сте је видели.


Јереј

СЛАВИША ПОПОВИЋ

 Рођен је 1. децембра 1974. године, у Богатићу код Шапца. Основну школу завршио је у мачванском селу Клење. По завршеној  Шабачкој гимназији и одслужењу војног рока уписује и завршава Богословски факултет у Београду. На празник Св. Петке 2002. године, Патријарх Павле га рукополаже у чин ђакона у храму Свете Петке на Калемегдану. Бива постављен за парохијског ђакона Саборне цркве. Годину дана касније, на исти празник, у истом храму, Њ.Св.Патријарх Павле га рукополаже у чин презвитера, након чега бива постављен за пароха друге парохије Саборне цркве. Са супругом Машом има петоро деце.
Контакт: Ова адреса је заштићена од робота. Потребан вам је Јава-скрипта да би сте је видели.

Протођакон

РАДОМИР ПЕРЧЕВИЋ

 Рођен је 25. јануара 1947. године у месту Бучје код Трстеника, где је завршио основну школу. Богословију Светога Саве у Београду похађао је од 1962. до 1967. године. Дипломирао је на Богословском факултету у Београду. У чин ђакона рукоположен 1975. године и службовао при храмовима: Александра Невског, Св. цара Костантина и царице Јелене и Св. Архангела Гаврила. Године 1993. бива постављен у Саборни храм Светог Архангела Михаила у Београду. Професор је Богословије Св. Саве, у пензији.
Протођакон

ДАМЈАН БОЖИЋ

 Протођакон др Дамјан Божић је рођен 1978. године у Пећи на Косову и Метохији. Основну школу je завршио у Београду, уз упоредно похађање ниже музичке школе (1993). Призренску петоразредну Богословију је завршио 1998. године. Дипломирао је, магистрирао и докторирао 2011. године, у САД. Рукоположен је у чин ђакона од стране митрополита Христофора (2003). Од 2003. до 2012. године, као дворски ђакон, служио је у Саборном храму у Чикагу. Обављао је више дужности при канцеларији Митрополије, Саборне цркве у Чикагу и на Богословском факултету у Либертивилу. У октобру 2011, одликован је чином протођакона. По одлуци патријарха Иринеја, постављен је за ђакона Саборне цркве у Београду (2012). У Архиепископији београдско-карловачкој обавља следеће дужности: главни и одговрни уредник новина Српске патријаршије Православље; главни и одговрни уредник богословско-научног магазина Теолошки погледи; председник комисије за контролу пословања црквених јединица Архиепископије београдско-карловачке; надзире рад званичне Интернет-презентације Архиепископије београдско-карловачке; управник Привредне фондације Архиепископије београдско-карловачке; члан Управног одбора центра за пројекте Архиепископије београдско-карловачке. 
Контакт: Ова адреса је заштићена од робота. Потребан вам је Јава-скрипта да би сте је видели.

 

 
< Претходно   Следеће >
  • ПБПД

  • ДЕЧИЈИ ХОР

  • Награда

Саборник

   Недељник Саборне цркве

Патријарх Српски Иринеј

Добротвори

Велики добротвор Саборне цркве: проф. др Радмила Милентијевић из Њујорка

Донатори храма....

QR код

Ако желите да нађете тачну физичку локацију Саборне цркве, довољно је само да мобилним телефоном скенирате овај код Google Map ће Вам одмах показати.

 


 

Најаве

Рођење Пресвете Богородице - Мала Госпојина - петак, 21.септембар: Света Литургија у 9:00
Свети Богородитељи Јоаким и Ана - субота, 22.септембар: Заупокојена Литургија у 7:30

Галерије

Sample image Саборна црква

Sample image Живот цркве - догађаји

  Деца у Саборној цркви

Патријарх Павле

Мошти у Саборној цркви

Обреди

Крштења

Венчања

  

Слово љубве

  

Виртуелна шетња

Прошетајте курсором кроз олтар и централни део Саборне цркве, као да се уживо налазите у њој...

Светиња живота

Sample 6                                                                                                                                                                                                            Ова рубрика посвећена је деци, њиховом рађању и очувању светиње живота. Погледајте...

Концерти

Sample image                                                                                                                                                                                                    Традиционални новогодишњи концерти Саборне цркве у Народном позоришту у Београду. Погледајте...

Мултимедија

                                                                                                                                                                                                            Цртани филмови за децу и документарни филмови о животу Цркве. Погледајте...